Un raport recent ONU arată că numărul persoanelor care suferă de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut. 768 de milioane de persoane în medie au fost afectate de foamete în 2021, conform raportului anual al organizației privind situația alimentară globală, prezentat miercuri la New York, citează Agerpres. Față de 2020, 46 de milioane de persoane în plus au fost afectate de foamete.
Impact.ro a sta de vorbă cu Mihai Vișan, președintele Romalimenta pentru a afla cât de afectată ar putea fi România pe viitor de o astfel de criză. Deși țara noastră este un producător important, criza prețurilor nu poate fi evitată. De asemenea seceta va afecta și ea producția de anul acesta și în consecință prețurile.
„Știți foarte bine chiar și Ministrul Agriculturii, în repetate rânduri, a dat asigurări chiar în ultimele zile că nu se punem noi problema așa, noi în România și românii, chiar cu seceta și cu cât a redus ea din producția de cereale, oleaginoase și iarbă pentru pășuni, nu se pune problema ca noi să nu avem ce mânca.
Problema într-adevăr este a inflației și a prețurilor, dar e generală și nu e numai în România. Eu zic că stăm bine la capitolul ăsta, s-a început recoltarea în anumite județe, în unele locuri stăm bine în altele mai puțin bine, dar și după evaluările Comisiei Europene, România va avea destul de mult de exportat pe domeniul cerealelor și al florii soarelui, depășind necesarul țării noastre.” spune Mihai Vișan.
Mai multe agenţii ale ONU, printre care UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) atrag atenția că eforturile sunt din ce în ce mai mari. Experţii consideră că această creștere a numărului de persoane care suferă de foamete este cauzată de pandemia de coronavirus, de consecinţele schimbărilor climatice și de conflicte. Aproape 1,3 miliarde de persoane nu și-au putut permite o dietă sănătoasă în ultimii ani.
Războiul declanşat de Rusia în Ucraina reprezintă un risc şi mai mare, din cauză că lanţurile de aprovizionare au fost întrerupte în urma conflictului. Printre altele, Ucraina este un important exportator de cereale. Din cauza conflictului, preţurile la alimente au crescut semnificativ în prima jumătate din 2022. Totuși cel mai afectat continent nu este Europa.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Probabil tot Africa, dacă balamucul acesta cu comerțul cu grâul nu se îmbunătățește mulți spun că unul din efecte va fi acesta al părăsirii țărilor din cauza foametei. În primul rând în țările africane. Noi mai puțin de 30% din ceea ce producem putem consuma pe piața internă, cam 60-70% exportăm, dar oricum suntem peste.” spune președintele Romalimenta.
ONU spune că situaţia furnizării de alimente este dificilă în special în ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.