Omul de încredere al lui Vladimir Putin amenință Lituania: „Cetățenii tăi vor simți durerea din cauza Kaliningradului”

Beatrice Dumitru 21.06.2022, 15:06
Omul de încredere al lui Vladimir Putin amenință Lituania: „Cetățenii tăi vor simți durerea din cauza Kaliningradului”

Lituania a interzis tranzitul feroviar de mărfuri pe teritoriul său către și dinspre exclava rusă Kalinigrad, invocând sancțiunile dictate de UE împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei. În acest context, unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui Vladimir Putin a mers la Kaliningrad pentru a discuta despre securitatea națională.

Lituania amenințată de Rusia

Lituania a spus că interzicerea tranzitului mărfurilor pe teritoriul său, cum ar fi materiale de construcție, metale și cărbune, este doar implementarea sancțiunilor UE, parte dintr-o serie de măsuri menite să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. După această decizie, liderul de la Kremlin și-a trimis omul din umbră în exclava Kalinigrad.

Nikolai Patrușev, un fost spion KGB, acum secretarul Consiliului de Securitate al țării a avertizat Lituania afirmând că Rusia va răspunde în așa fel încât cetățenii NATO și membrii UE să simtă durerea. Acesta a mai declarat că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că Rusia nu poate avea încredere în Occident, relatează Reuters.

Omul de încredere al lui Vladimir Putin amenință Lituania: „Cetățenii tăi vor simți durerea din cauza Kaliningradului”
Nikolai Patrușev este omul de încredere al lui Vladimir Putin.

Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Se elaborează măsuri adecvate în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, a spus Nikolai Patrușev.

O nouă confruntare pe Marea Baltică

De asemenea, Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul UE la Moscova Markus Ederer pentru a discuta despre decizia Lituaniei, despre care Kremlinul a spus că este „peste măsură de gravă”.

Lituania nu ia măsuri unilaterale, ci implementează sancțiunile UE și nu există niciun blocaj„, a declarat Markus Ederer.

Decizia Lituaniei provoacă o nouă confruntare pe Marea Baltică, o regiune deja pregătită pentru o revizuire a securității care ar afecta puterea maritimă a Rusiei, în condițiile în care Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO.

Kaliningrad, fost portul Koenigsberg, capitala Prusiei de Est, a fost capturat din Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedat Uniunii Sovietice după al Doilea Război Mondial. Exclava este cuprinsă între Polonia și Lituania, membre NATO, și găzduiește aproape un milion de ruși, care se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...