OMS trage un semnal de alarmă! Ce riscă elevii care trec prin tuneluri dezinfectante

Luiza Moldovan 16.06.2020, 15:19

Deși Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra faptului că tunelurile de dezinfectare nu și-au demonstrat eficiența, un ordin comun al Ministerului Educației și al Sănătății impune ca fiecare copil care trebuie să ajungă în sala de clasă pentru a-și susține examenele să treacă prin asemenea spații.

La ce sunt expuși copiii care trec prin tunelurile dezinfectante

Ba OMS a mai avertizat și asupra faptului că stropirea copiilor cu o soluție pe bază de clor le poate provoca acestora reacții alergice. Recomandarea OMS este clară: să nu fie folosite aceste tuneluri. Același lucru îl spune și Institutul Național de Sănătate Publică, însă școlile nu au ținut cont de asta și au ales să instaleze tunelurile de dezinfectare. Adevărul e că nu te joci cu ordinele de ministru! Copiii, mai ales cei cu astm, pot să aibă reacții violente la soluția cu clor cu care sunt stropiți.

În plus, eficiența acestor protocoale nu a fost demonstrată. Experții spun că virusul nu moare dacă oamenii sunt stropiți cu soluție pe bază de clor. Tot ei spun și că ideea din spatele acestor tuneluri este, de fapt, mult mai pragmatică – să încetinească răspândirea virusului, nu s-o oprească.

Potrivit unui raport al revistei britanice Occupational Medicine, „o substanță chimică poate fi sigură dacă e aplicată sub formă lichidă, dar extrem de toxică atunci când este atomizată și inhalată„.

Autorii studiului au analizat nouă dezinfectanți care sunt folosiți în aceste tuneluri. Concluzia a fost următoarea: „Contactul direct cu corneea poate cauza iritație și poate s-o rănească ireversibil. Iritația pielii este, de asemenea, des întâlnită„.

Soluțiile dezinfectante irită pielea, ochii, tractul respirator. În România sunt folosite chiar dacă OMS și INSP recomandă să nu.
Soluțiile dezinfectante irită pielea, ochii, tractul respirator. În România sunt folosite chiar dacă OMS și INSP recomandă să nu.

Substanțele din soluții rămân pe haine și, prin urmare, stau în contact prelungit cu pielea

În plus, particulele aerosolizate sunt ușor inhalate către plămâni. În contactul cu mucoasele de pe tractul respirator (gură, nas), soluția aerosolizată produce iritație, umflare și ulcerație pe tractul respirator. Ba chiar, prin mucoasă, unele substanțe chimice pot să fie absorbite în sistemul sangvin și să afecteze organe interne distante, ba chiar sistemul nervos central și tractul gastrointestinal.

În cazul folosirii radiației ultraviolete – e nevoie de 15 minute ca să ucidă virusul – aceasta poate să distrugă ochii și pielea și e atestat fapul că aceasta produce cancer al pielii, se mai arată în articol.

Mai mult, substanțele rămân pe haine și, prin urmare, stau în contact prelungit cu pielea, lucru care produce iritații. La îndepărtarea hainelor, pielea trebuie să fie spălată abundent cu apă și săpun.

În concluzie, experții sunt clari: expunerea oamenilor la asemenea substanțe poate provoca răni ale pielii, ochilor și sistemului respirator. Unele dintre acestea pot fi ireversibile.

Urmăriți Impact.ro și pe