EXCLUSIV

OMS trage un semnal de alarmă asupra unor siropuri de tuse care au provocat decese în rândul copiilor. Dragoș Damian: „Siropurile de tuse comercializate în România sunt eficiente, sigure și de calitate”

Gabriela del Pupo 24.01.2023, 15:09
OMS trage un semnal de alarmă asupra unor siropuri de tuse care au provocat decese în rândul copiilor. Dragoș Damian: „Siropurile de tuse comercializate în România sunt eficiente, sigure și de calitate”

OMS a lansat un apel la ”o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute, mai exact siropuri de tuse pentru copii fabricate în India, după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate, relatează Agerpres. În spațiul Uniunii Europene însă aceste produse nu ar fi comercializate, cele două companii distribuind doar în Gambia, Indonezia sau Uzbekistan. Impact.ro a stat de vorbă cu Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, care a dat asigurări privind produsele care se află pe piața din spațiul UE și, pe cale de consecință, România.

„Din acele fabrici nu au ajuns astfel de produse în România”

Tocmai pentru că avertismentele OMS au fost ignorate de anumite țări organizația a atenționat autorităţile de reglementare precum şi guvernele, să depisteze şi să retragă toate produsele medicale care nu corespund normelor, şi să vegheze ca produsele să provină de la furnizori agreaţi, iar comercializarea acestora să fie aprobată de autorităţile competente. De asemenea companiile farmaceutice sunt atenționate să cumpere excipienți doar de la furnizori acreditați. În România aceste condiții sunt respectate și produsele care sunt în farmacii sunt verificate atât în plan european cât și de autoritățile din țara noastră.

„Sunt produse fabricate în India, în fabrici care nu sunt autorizate să vândă în România, deci nici un fel de problemă. Știu de subiect, ne-am interesat și acum câteva luni când a apărut prima dată, era vorba de țări precum Gambia, în care au apărut primele cazuri. Ulterior am văzut că au mai apărut cazuri, inclusiv prin fostul spațiu sovietic. Din acele fabrici nu au ajuns astfel de produse în România.

În farmaciile din România se găsesc siropuri care sunt autorizate, fie de Agenția Europeană a Medicamentului, fie de cea română, din acele fabrici nu au fost aduse produse în România.”, spune Dragoș Damian.

 

Foto zf.ro

„Sunt siropuri de tuse produse de două firme din India – Marion Biotech și Maiden Pharmaceuticals”

Avertismentele au început încă de anul trecut. OMS a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan. Ieri organizația a cerut luarea de măsuri după ce tot mai multe cazuri au fost semnalate, ceea ce înseamnă că anumite autorități au ignorat avertismentele OMS.

„Sunt siropuri de tuse produse de două firme din India – Marion Biotech și Maiden Pharmaceuticals – care nu au fost comercializate în UE, așadar nici în România. Toate siropurile de tuse comercializate în România, fie  au substanțe active în conținut fie  sunt fabricate din plante sunt aprobate de autoritățile din țară, nu sunt fabricate în cele două locuri de producție menționate și desigur, sunt eficiente, sigure și de calitate.”, a mai precizat Dragoș Damian.

Peste 300 de copii ar fi decedat după contaminarea cu aceste siropuri, cu un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol, avertizează OMS.

„Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...