OMS, reuniune pentru variola maimuţei. Pericolul bolii, explicat de specialişti

Ioana Bucur 20.05.2022, 23:23
OMS, reuniune pentru variola maimuţei. Pericolul bolii, explicat de specialişti

Un nou virus a pus în alertă comunitatea medicală din Europa. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni într-o întâlnire de urgență. Tema dezbătută de specialiști este variola maimuței, o infecție virală des diagnosticată în vestul și centrul Africii, dar care a fost confirmată în tot mai multe state europene. Care este pericolul bolii.

Variola maimuței, motivul unei reuniuni de urgență OMS

În prezent, medicii din mai multe țări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania și Italia – precum și cei din Statele Unite, Canada și Australia au confirmat cazuri de variola maimuței, o infecție virală frecventă în vestul şi centrul Africii.

Comisia OMS ce urmează să se întâlnească este grupul consultativ strategic şi tehnic privind pericolele infecţioase cu potenţialul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile infecţioase care ar putea reprezenta o ameninţare în domeniul sănătăţii la nivel mondial.

În Portugalia au fost identificate 23 de cazuri confirmate, niciuna dintre persoanele infectate având nevoie de spitalizare, iar în Spania au fost raportate 21 de cazuri. Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Italia a confirmat alte două infecţii cu variola maimuţei, ajungând la 3 cazuri în total. Germania şi Australia tocmai au detectat primul caz, iar Belgia primele 2 cazuri, potrivit Mediafax.

Boala a fost identificată întâia oară la maimuțe și se răspândește prin contact apropiat. Până acum a fost depistată de foarte puține ori în afara Africii. Viteza de răspândire și cazurile în lanț apărute în ultimele zile sunt motive de îngrijorare pentru specialiști.

OMS, reuniune pentru variola maimuţei. Pericolul bolii, explicat de specialişti

Ce îi îngrijorează pe specialiști

Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, și-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că răspândirea variolei maimuţei s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună în cadrul petrecerilor şi festivalurilor în lunile de vară.

„Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare”, a declarat Hans Kluge.

Cu toate astea, se pare că nu avem motive de îngrijorare prea mari. Cercetătorii nu cred ca focarul ar putea evolua într-o pandemie ce s-ar putea compara cu cea de Covid-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe