Oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiunile impuse de Occident. SUA au dovezi

Beatrice Dumitru 02.04.2022, 13:09
Oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiunile impuse de Occident. SUA au dovezi

Occidentul a impus sancțiuni fără precedent Rusiei, ca reacția la invadarea Ucrainei. Nici oligarhii din jurul președintelui Putin nu au scăpat, iar țările europene, cum ar fi Spania, Italia și Germania le-au confiscat iahturi de sute de milioane de euro. SUA, care au inființat un grup de lucru special, au dezvăluit că au dovezi că oligarhii încearcă să scape de sancțiuni.

Oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiuni

Grupul de lucru înființat luna trecută, „KleptoCapture”, este format din procurori, anchetatori și analiști din mai multe agenții federale. Scopul grupului este acela de a pune sub presiune finanțele oligarhilor ruși în încercarea de a-l determina pe Vladimir Putin să înceteze atacul de câteva săptămâni asupra Ucrainei. Numele grupului este un joc de cuvinte, „cleptocrație”, care se referă la oficialii corupți care folosesc greșit puterea pentru a acumula avere.

Procurorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să evite sancțiunile impuse de Occident, a declarat șeful noului grup, Andrew Adams. Acesta a mai spus că în unele cazuri, chiar și oligarhii împotriva cărora nu s-au luat măsuri încearcă să-și mute activele în țări pe care le consideră sigure.

Oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiunile impuse de Occident. SUA au dovezi
Mihail Fridman și Oleg Deripaska, doi dintre oligarhii ruși sancționați.

Se fac mari eforturi, unele dintre ele publicie, pentru a muta, de exemplu, bunuri mobile sub formă de iahturi, avioane în jurisdicții în care oligarhii cred că ar fi mai dificil de investigat și mai greu de înghețat activele”, a declarat Andrew Adams, pentru Reuters.

Avertismnet pentru oligarhii ruși

Deși aceștia încearcă să ascundă iahturi, avioane sau alte proprietăți mobile în țările pe care le consideră secrete, Adams avertizează că oligarhii care încearcă să scape de sancțiuni se lovesc de cooperarea internațională pentru a depista câștigurile ilicite.

Statele Unite și aliații au impus mai multe seturi de sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin, a multora dintre prietenii săi bogați și zeci de companii și agenții guvernamentale ruse.

Urmărirea activelor oligarhilor este, adesea, dificilă, deoarece acestea sunt ascunse în spatele „companiilor-fantomă împrăștiate pe tot globul”, a mai precizat Adams, adăugând că procurorii americani primesc informații din locuri considerate anterior sigure de oligarhii ruși. El a refuzat să ofere detalii despre anumite jurisdicții care au furnizat grupului de lucru informații sau să numească anumite persoane investigate.

De asemenea, el a mai afirmat că America nu mai este o țară atractivă pentru susținătorii guvernului lui Putin din anul 2014, din cauza unei serii de sancțiuni impuse după anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe