Oficialii chinezi, intervenție dură despre războiul din Ucraina. Dau vina pe americani pentru invazia rusească

Beatrice Dumitru 31.01.2023, 08:08
Oficialii chinezi, intervenție dură despre războiul din Ucraina. Dau vina pe americani pentru invazia rusească

Rusia și-a lansat invazia militară pe scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022, iar China, un aliat al Moscovei, nu a condamnat acțiunile acesteia. La sfârșitului anului trecut, SUA avertizau Beijingul să nu înceapă să furnizeze arme forțelor Kremlinului, iar acum China dă vina pe Statele Unite pentru războiul din Ucraina.

Ce spune China despre SUA

Relaţia dintre Rusia şi China, pe care cele două părţi au salutat-o ca fiind un parteneriat „fără limite”, a căpătat o mare importanţă de când Rusia şi-a trimis forţele armate în Ucraina, iar Statele Unite sunt îngrijorate de această colaborare. Mai mult, exporturile ruseşti de energie către China au crescut semnificativ de la izbucnirea conflictului, Rusia fiind în prezent cel mai mare furnizor de petrol al Beijingului.

În acest context, Ministerul de Externe al Chinei a dat vina pe Statele Unite pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, susținând că Washington a creat condițiile care au dus la război. De asemenea, a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului pe măsură ce conflictul se apropie de pragul unui an.

Oficialii chinezi, intervenție dură despre războiul din Ucraina. Dau vina pe americani pentru invazia rusească
Rusia a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022.

SUA este cea care a declanșat criza din Ucraina și cel mai mare factor care a alimentat-o și au continuat să vândă Ucrainei arme grele și de asalt, ceea ce nu a făcut decât să prelungească și să intensifice conflictul”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, citată de The Guardian.

Secretarul de stat american, vizită în China

Comentariile ei au venit ca răspuns la o întrebare despre acuzațiile din SUA că firmele chineze au oferit sprijin Rusiei și a adăugat că Beijingul „nu va sta pe loc și va urmări cum SUA lezează drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

Creșterea tensiunilor diplomatice dintre China și SUA are loc cu doar câteva zile înaintea vizitei secretarului de stat american Antony Blinken, care este așteptat la Beijing duminică și luni. Călătoria acestuia este prima în China a unui secretar de stat american din 2018.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a transmis un avertisment Statelor Unite cu privire la sprijinul acordat Taiwanului, pe care China îl consideră o provincie separatistă. SUA au furnizat arme Taiwanului și oferă insulei autonome un sprijin militar extins, iar în acest context, Mao a spus că America nu ar trebui să depășească nicio „linie roșie” atunci când vine vorba de sprijinirea Taiwanului.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...