Oficiali americani: Doar 40% dintre rachetele rusești folosite în Ucraina şi-ar fi atins ținta

Ana Anitoiu 25.03.2022, 18:49
Oficiali americani: Doar 40% dintre rachetele rusești folosite în Ucraina şi-ar fi atins ținta

Doar 40% dintre rachetele rusești folosite în Ucraina şi-ar fi atins ținta, conform unor oficiali americani, care au precizat că acest lucru ar putea explica de ce trupele președintelui rus Vladimir Putin înaintează atât de greu. Pentagonul a estimat că Rusia a lansat peste 1.100 de rachete de toate felurile de când a început războiul, pe 24 februarie.

Orice rată de eșec de peste 20%, considerată foarte ridicată

Oficialii americani care au făcut această declarație nu au precizat motivul pentru care rachetele rusești ar avea o rată atât de mare de eșec. Însă, doi experți au precizat că orice rată de eșec de peste 20% ar fi considerată foarte ridicată.

În ciuda faptului că rachetele rusești ratează țintele, președintele rus Vladimir Putin susține că „operațiunea militară specială” se desfășoară conform planului și că toate obiectivele vor fi atinse. De altfel, recent, Ministerul rus al Apărării a lăudat profesionalismul și nivelul tehnologic al forțelor armate ruse. Potrivit rușilor, informațiile referitoare la eșecurile militare fac parte din propaganda occidentală.

Conform Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, rușii au folosit în Ucraina cel puțin două feluri de rachete de croazieră, Kh-555 și Kh-101. Rata mare de eșec include toate tipurile de folosire eșuată a rachetelor, cum ar fi ratarea țintelor și faptul că nu explodează în momentul impactului.

Oficiali americani: Doar 40% dintre rachetele rusesti folosite in Ucraina si-ar fi atins tinta
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Rachete lansate de pe teritoriul Rusiei în Ucraina

Oficialii americani mai cred că forțele armate ruse au lansat rachete de croazieră de pe teritoriul țării lor atunci când au atacat baza militară ucraineană ce se află aproape de granița cu Polonia. Atacul s-a soldat cu 35 de morți, conform autorităților din Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, un sfert din populația de 44 de milioane de oameni a Ucrainei a fost strămutată și mii de persoane au fost ucise. Forțele armate ruse au lovit zone rezidențiale, spitale și școli din mai multe orașe, printre care se numără Harkov și Mariupol – unde au ucis și oameni care se adăposteau într-un teatru.

În Harkov, un proiectil a căzut, vineri, în mijlocul unei mulțimi de oameni care stau la coadă pentru a primi ajutoare. Din primele informații, au fost ucise șase persoane. O cameră de supraveghere aflată lângă sediul unei companii ucrainene de curierat la care așteptau oamenii a surprins momentul.

Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a avut o intervenţie prin legătură video, joi seară, în faţa liderilor statelor UE reuniţi la summit-ul la Bruxelles. Liderul de la Kiev a criticat blocul comunitar, spunând că sancţiunile împotriva Rusiei au fost impuse „puțin cam târziu”. Însă, el a adăugat că are încredere în Uniunea Europeană și vrea ca țara lui să adere cât mai curând.

Urmăriți Impact.ro și pe