Oficial ONU, avertisment pentru Putin: Milioane de oameni ar putea muri. Președintele rus trebuie să evite o „calamitate globală”

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 16:23
Oficial ONU, avertisment pentru Putin: Milioane de oameni ar putea muri. Președintele rus trebuie să evite o „calamitate globală”

Transporturile cu milioane de tone de cerealele din Ucraina, cunoscută drept coșul de pâine al lumii, sunt blocate în țara sfâșiată de război, deoarece portul Odesa și cele învecinate au fost blocate de Moscova. În aceste condiții, un oficial ONU avertizează că milioane de oameni vor muri de foame și îi transmite un mesaj lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, rugat să deblocheze porturile

Ucraina se numără printre primii cinci exportatori la nivel mondial pentru o varietate de produse agricole cheie, inclusiv porumb, grâu și orz, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA. Este, de asemenea, principalul exportator atât de ulei de floarea soarelui, cât și de făină. În 2021, produsele agricole au reprezentat 41% din totalul exporturilor Ucrainei.

David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, îl roagă pe președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile Ucrainei de la Marea Neagră, înainte să provoace o calamitate globală.

Oficial ONU, avertisment pentru Putin: Milioane de oameni ar putea muri. Președintele rus trebuie să evite o „calamitate globală”
Milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile din Ucraina.

Milioane de oameni din întreaga lume vor muri de foame pentru că aceste porturi sunt blocate”, a declarat David Beasley pentru CNN.

Mesajul oficialului ONU pentru Vladimir Putin

Întrebat ce i-ar spune daca ar vorbi direct cu liderul de la Kremlin, oficialul ONU a răspuns:  „Dacă ai inimă pentru restul lumii, indiferent de ce simți pentru Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi”.

David Beasley, un fost guvernator republican al Carolinei de Sud, a avertizat că porturile trebuie să fie operaționale în următoarele 60 de zile, altfel economia Ucrainei bazată pe agricultură va intra în colaps.

Dacă nu reușiți să rezolvați această situație și să deschideți porturile, economia Ucrainei se prăbușește complet. Devine fără ieșire la mare la fel ca Moldova. Porturile sunt vitale”, a spus David Beasley.

Președintele Joe Biden a vorbit despre șocul global al aprovizionării cu alimente declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia, menționând că aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri în fosta țară sovietică.

Ghici ce? Dacă acele tone nu ajung pe piață, o mulțime de oameni din Africa vor muri de foame, deoarece Ucraina este singurul furnizor al mai multor țări africane”, a spus Joe Biden.

Ucraina se teme că Rusia va invada țara prin porturi

După ce Rusia a promis să impună sancțiuni asupra a 31 de companii energetice străine, un oficial de rang înalt din Germania a acuzat Moscova că folosește energia ca „armă”. În acest context, oficialul ONU a spus că este posibil ca Vladimir Putin să facă același lucru și cu cerealele, dacă porturile nu vor fi redeschise rapid.

Dar deblocarea porturilor nu va fi ușoară. Nu numai că sunt apărate de nave de luptă, dar David Beasley a spus că armata ucraineană este îngrijorată că redeschiderea acestora va permite Rusiei să facă o „mișcare rapidă” și să invadeze țara prin aceste porturi.

Oficialul ONU a cerut „înțelegere” în cadrul comunității internaționale că va face „ce este necesar pentru a proteja” porturile pentru a nu fi „invadate de Rusia”.

Liderii mondiali trebuie să pună presiune asupra Rusiei în așa fel încât să putem avea o neutralitate absolută pentru a muta provizii în și din Odesa”, a adăugat David Beasley.

Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de recolte de primăvară anul acesta, cu 25-30% mai puțin decât anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii Mikola Solski

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...