Odessa este văzută a fi vulnerabilă la un asalt maritim rusesc

Mihnea Tălău 18.03.2022, 19:57
Odessa este văzută a fi vulnerabilă la un asalt maritim rusesc

Experții militari au declarat că o tentativă de capturare a Odesei, care până acum a fost ferită de bombardamentele intense și de luptele observate în zonele de coastă mai la est, este posibilă, având în vedere importanța sa strategică și simbolică pentru Ucraina.

Odessa se pregătește de un asalt al armatei Kremlinului

Istoria se repetă. Într-un film alb-negru din 1941 puteau fi văzuți locuitorii din Odessa, pe atunci un oraș sovietic, construind baricade cu pietre, în timp ce străzile erau căptușite cu saci de nisip și bariere antitanc „arici”, în timp ce trupele germane se apropiau, scrie Reuters.

Scene similare se desfășoară în pitorescul port de la Marea Neagră, de data aceasta cu ucraineni care se grăbesc să pregătească Odessa pentru un posibil asalt al trupelor rusești pe uscat, pe mare sau pe ambele căi.

Mai mult de jumătate din importurile și exporturile Ucrainei trec prin port, au spus ei, și este ultimul oraș important între forțele rusești care avansează dincolo de Kherson, la est, și granița cu România, membră NATO, la vest.

Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa
Portul Odesa

Acest lucru ar oferi Moscovei controlul asupra întregii coaste sudice, slăbind grav Ucraina – un obiectiv pe care unii strategi militari l-au prezis în primele zile ale invaziei, care a început pe 24 februarie.

Nave rusești, inclusiv nave de asalt amfibii se îndreptă către portul de la Marea Neagră

„Din cauza importanței sale pentru economia ucraineană, o capturare a portului de către Rusia ar reprezenta o pierdere materială și simbolică pentru Ucraina în conflict”, a declarat Anne Debie, analist la compania de securitate maritimă Dryad Global.

Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației regionale de stat din Odessa, a declarat că șapte nave rusești, inclusiv nave de asalt amfibii, au apărut joi la aproximativ 24 km (15 mile) de coasta Odesei, fiind vizibile prin binoclu.

Primarul din Odessa a declarat că încă mai speră că nu va fi atacat. Au avut loc bombardamente de către navele de război din largul coastei și atacuri aeriene în zonă, care au ucis zeci de persoane și au vizat infrastructura, dar centrul orașului este până acum în mare parte nevătămat.

Străzile sunt în mare parte goale, rar pot fi văzuți oameniprintre baricade și garduri pe trotuarele din jurul operei ornamentate.

Urmăriți Impact.ro și pe