Octavian Jurma, avertisment pentru români. Va exista un val 6 al pandemiei de covid: „E o certitudine”

Ioana Bucur 12.05.2022, 10:31
Octavian Jurma, avertisment pentru români. Va exista un val 6 al pandemiei de covid: „E o certitudine”

Cu toate că restricțiile impuse de autorități în ultimii doi ani din pricina situației epidemiologice au fost ridicate, iar numărul infectărilor noi este scăzut, Octavian Jurma avertizează că pandemia nu s-a încheiat, virusul SARS-CoV-2 producând noi tulpini „într-un ritm amețitor”, și că un val 6 al pandemiei de Covid nu este doar o posibilitate, ci aproape o certitudine.

Octavian Jurma explică de ce un val 6 al pandemiei de Covid-19 este aproape o certitudine

„Din păcate, singura pandemie care s-a încheiat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi și produce noi tulpini într-un ritm amețitor” – a precizat Octavian Jurma, într-o analiză publicată pe o platformă de social media.

Specialistul trage un puternic semnal de alarmă, avertizând că un val 6 al panemiei de Covid-19 este aproape o certitudine și că acesta ar putea debuta, cel mai probabil, la sfârșitul verii, spre finalul lunii august.

Jurma a mai precizat că până la finalul acestei săptămâni am putea ieși din valul 5.

„Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidenţa naţională va coborî sub 0.5 la mie şi vom ieşi probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.

Din păcate, eliminarea tuturor măsurilor de prevenţie în perioada sărbătorilor, precum şi din şcoli, a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puţin 4 săptămâni şi la formarea unui platou care durează de 3 săptămâni.

Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie şi declararea închiderii pandemiei din motive de inconvenienţă politică”, a scris Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit specialistului, de la data de 8 martie 2022 și până în prezent, „pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri):”

  • 22A – corespunde BA.4 (Pango)
  • 22B – corespunde BA.5 (Pango)
  • 22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango). BA.2 este acum peste 95% dominata in Romania. BA.2 este cel mai mare pericol pe care il avem in fata si a ajuns sa aibă peste 40 de versiuni in circulatie, multe cu sub versiuni (da, avem nu numai BA.2.40 dar si BA.2.40.1).

„Este o situație similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvara cu apariția variantelor Alpha, Gamma și Beta, pentru ca în final Delta și Omicron să producă valurile de toamnă. Diferența principală este că acum, în loc de tulpini candidate, avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă.

Din fericire, nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Știm asta pentru că de două săptămâni INSP monitorizează și aceste variante”, a mai scris Jurma.

Octavian Jurma, avertisment pentru români. Va exista un val 6 al pandemiei de covid: „E o certitudine”
Test Covid

Ce pot face autoritățile dar și populația pentru a evita „un nou dezastru în toamnă”

În aceeași analiză, Octavian Jurma a oferit și câteva soluții, măsuri de aplicat de către autorități pentru previrea unui „nou dezastru în toamă”.

„Aceasta ar insemna pastrarea mastilor in interior, accelerarea campaniei de vaccinare si screening epidemiologic la intrarea in tara pentru a intarzia importul noilor versiuni.

La aceste masuri minimale poate fi adaugata si procurarea din timp a noilor antivirale in special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalitatii in tarile cu rata mare de vaccinare.”

Specialistul are și câteva sfaturi pentru populație:

„În primul rând, să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi o dată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.

În al doilea rând, eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia dar și ca să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porti mască, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace.

E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicală fermă. Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor, când începe deobicei valul epidemic în România”, a explicat specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe