Obstacolul care i-ar fi dat lui Putin planul peste cap. Ucrainenii trăiesc cu el, dar tancurile rusești nu fac față

Nicu Stan 20.03.2022, 21:18
Obstacolul care i-ar fi dat lui Putin planul peste cap. Ucrainenii trăiesc cu el, dar tancurile rusești nu fac față

Obstacolul care i-ar fi lui Putin planul peste cap. Ucrainenii trăiesc cu el, dar tancurile rusești nu fac față. Problemele logistice, lipsa de coordonare a armatei ruse, precum și rezistența puternică din partea populației, fac invadarea Ucrainei foarte grea. În plus, soldații ruși se confuntă cu încă un obstacol care pare de netrecut.

Fenomenul climatic care îngreunează invazia Rusiei în Ucraina. Soldații ruși, nevoiți să o ia pe jos

Pe lângă toate celelalte obstacole ale războiului soldații ruși se mai confruntă cu unul, natural, dar cu care ucrainenii sunt obișnuiți. Astfel, armata lui Vladimir Putin dă piept cu  „Rasputița”, un fenomen climatic care îngreunează înaintarea soldaților și a blindatelor.

A ales Kremlinul momentul nepotrivit pentru a invada Ucraina? De câteva zile, imaginile cu tancuri rusești blocate în noroi se înmulțesc pe rețelele de socializare. În legende, un cuvânt apare mereu: „rasputița”.

Rasputita presupune dezghetarea pamantului si formarea noroiului
Rasputita presupune dezghetarea pamantului si formarea noroiului

Fenomenul climatic, cunoscut și de către ruși

„Binecunoscută în Ucraina, Rusia și Belarus,  rasputița sau „vremea drumurilor rele” se referă la dezghețul de primăvară care acoperă terenul îmbibat de ploile de toamnă cu bălți și noroi.

În mod tradițional, fenomenul se produce pe la jumătatea lui martie, când se topesc zăpezile. Dar anul acesta, Europa de Est a avut o lună ianuarie deosebit de blândă și umedă, ceea ce a favorizat apariția timpurie a acestui noroi lipicios, periculos pentru echipamentele militare.

Unde întâmpină rușii cele mai mari greutăți

Dificultățile pe care trupele rusești le au în a avansa pe terenul noroios par să fie mai ales în estul și nordul Ucrainei.

Potrivit experților militari, acest fenomen climatic explică în parte evoluția neregulată spre Kiev a coloanei uriașe de tancuri rusești, observată pe imaginile din satelit”, a transmis corespondentul France24 în Ucraina.

Soldații ruși și-au continuat drumul pe jos

Astfel, au existat deja multe situații în care tancurile rusești și alte vehicule au trecut prin câmpuri și au rămas blocate. „Soldații armatei ruse au fost nevoiți să le abandoneze și să continue pe jos”, a declarat pentru AFP analistul militar ucrainean Mykola Beleskov, adăugând că problema există și se va acutiza.

Armata lui Vladimir Putin nu este prima care se confruntă cu rasputița. În 1812, în timpul campaniei rusești, trupele lui Napoleon au fost întârziate în înaintarea lor spre Moscova din cauza fenomenului climatic.

Rasputița a adus prima înfrângere a Wehrmachtului

Nu în ultimul rând, cel de-al Doilea Război Mondial, rasputița a jucat un rol substanțial. Astfel, între iunie și decembrie 1941, Germania nazistă a lansat Operațiunea Barbarossa de invadare a URSS, însă planurile lui Adolf Hitler au fost zădărnicite de starea terenului, iar înaintarea Wehrmachtului a fost mult încetinită, contribuind la prima înfrângere militară a celui de-al Treilea Reich.

Urmăriți Impact.ro și pe