Obsesia neobișnuită a lui Nicolae Ceaușescu. Punea mulți oameni zilnic pe jar pentru un capriciu

Ana Anitoiu 23.10.2020, 11:07
Obsesia neobișnuită a lui Nicolae Ceaușescu. Punea mulți oameni zilnic pe jar pentru un capriciu

Nicolae Ceaușescu avea o obsesie neobișnuită. Dictatorul punea mulți oameni pe jar, zilnic, pentru un capriciu al său și al soției lui.

Ce obsesie neobișnuită avea Nicolae Ceaușescu

Imaginea, pentru Nicolae și Elena Ceaușescu, era de o importanță crucială. Dictatorul dezvoltase o adevărată obsesie pentru felul în care arăta părul lui. Încă din tinerețe, el avea părul ușor ondulat.

Astfel, pentru ca Nicolae Ceaușescu să aibă întotdeauna părul aranjat, cu buclele perfecte, mai mulți frizeri se ocupau zilnic de acest lucru.

Și Elena Ceaușescu avea grijă să îi fie aranjat părul. Deşi nu purta cocuri sofisticate, un frizer priceput îi tapa părul soției dictatorului, pentru ca acesta să arate așa cum își dorea ea.

Elena si Nicolae Ceausescu
Elena si Nicolae Ceausescu

Ce haine alegeau Nicolae și Elena Ceaușescu

O altă obsesie pe care o avea Nicolae Ceaușescu, precum și soția sa, Elena, era cea pentru haine. De fiecare dată când apăreau în public, ei voiau să poarte haine românești, din materiale de calitate.

Chiar dacă unele materiale fine erau cumpărate din alte țări, hainele soților Ceaușescu erau făcute în România. Elena Ceaușescu îndemna designerii să se  inspire de la marile case de modă internaționale, precum Chanel.

Modelele hainelor ei erau unice. Acestea nu se făceau în serie, aşa cum se confecţionau hainele româneşti  în acea perioadă. Toate fustele pe care le purta Elena Ceaușescu erau trecute de genunchi şi ajungeau până la jumătatea gambei.

Elena si Nicolae Ceausescu
Elena si Nicolae Ceausescu

Fie că purta compleuri sau bluze, toate erau colorate în nuanţe pastelate şi cele mai multe dintre acestea erau din materiale sintetice, ce se întrețineau ușor.

De altfel, garderoba Elenei Ceauşescu includea mai multe haine de blană, printre care şi una din vulpe argintie. Soția dictatorului avea și bijuterii scumpe.

Și Nicolae Ceaușescu avea croitori care se ocupau de felul în care i se aranjau pantalonii. El nu lăsa nimic la voia întâmplării, în privința ținutei lui.

”Îmi amintesc că el avea întotdeauna o ţinută de o eleganţă severă şi era un bărbat foarte curat”, povestea Paula Iacob, un apropiat al familiei.

De altfel, imaginile ce apăreau în presă cu Nicolae și Elena Ceaușescu obișnuiau să fie retușate înainte de publicare. De exemplu, dictatorul nu putea să apară mai scund decât cineva în vreo poză, deși avea o înălțime de 1,68 de metri.

Printre grijile retușorilor se numărau, între altele, acelea ca pe pantalonii lui Ceaușescu să nu se vadă vreo cută și să nu i se vadă gușa. În plus, erau eliminate sau să adăugate personaje în imagini, dar erau scoase și alimente de pe masa dictatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...