Obligația pe care o au șoferii pentru sezonul rece. Anvelopele de iarnă nu mai sunt de ajuns

Ana Anitoiu 28.09.2022, 20:54
Obligația pe care o au șoferii pentru sezonul rece. Anvelopele de iarnă nu mai sunt de ajuns

Șoferii au o obligație pentru sezonul rece despre care mulți dintre conducătorii auto nu știu. Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă nu mai sunt de ajuns, ci este nevoie de încă o măsură pentru prevenirea accidentelor și a sancțiunilor.

Ce obligație au șoferii în sezonul rece

În afară de schimbarea anvelopelor, șoferii trebuie să mai ia o măsură pentru a se pregăti de sezonul rece. Mai exact, conducătorii auto trebuie să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip, precum și o lopată pe care să o poată folosi pentru deszăpezire.

De asemenea, pentru a evita amenzile în trafic, șoferilor le este recomandat să circule cu o viteză ce să le permită oprirea automobilului în siguranță, atât când se află în localități, cât și când se află în afara acestora.

O altă recomandare pentru șoferi este să păstreze distanța față de mașinile din față, pentru a putea evita o tamponare în cazul în care acestea frânează brusc.

Obligatia pe care o au soferii pentru sezonul rece
Soferii, inca o obligatie in sezonul rece. Foto: unsplash.com

Anvelopele de iarnă, obligatorii

Folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Însă, chiar și atunci când drumul este uscat, în sezonul rece se pot întâlni segmente de șosea unde există risc de formare a poleiului. De aceea, este importantă utilizarea anvelopelor de iarnă chiar dacă distanțele de parcurs sunt scurte.

Nerespectarea acestor obligații poate fi sancționată de polițiștii rutieri cu 9 sau până la 20 de puncte-amendă, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Alte reguli pentru șoferi, în sezonul rece

Printre regulile pe care trebuie să le respecte șoferii în sezonul rece se numără așezarea triunghiurilor de presemnalizare la o distanţă mai mare față de autovehicul, decât în condiţii normale, în cazul în care aceștia rămân în pană.

O recomandare pentru conducătorii auto este ca, în sezonul rece, să nu blocheze intersecțiile și să își păstreze calmul, dacă apar blocaje rutiere temporare, din cauza precipitaţiilor, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi din cauza vântului puternic, dar și să nu se angajeze în depăşirea coloanelor de autovehicule.

O altă recomandare pentru șoferi, atât pentru sezonul rece, cât și pentru cel cald, este să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt obosiți. În plus, aceștia trebuie să evite să vorbească la telefonul mobil atunci când se află la volan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...