Dacă ești o persoană dintre cele cărora le place să se trezească devreme, vezi ce spune un studiu recent despre acest lucru. Cercetătorii au studiat ce se întâmplă cu creierul tău dacă obișnuiești să adormi după miezul nopții. Iată ce recomandă aceștia.
Milioane de oameni din lume preferă să se trezească dimineața devreme. Fie că lucrează, fie aleg acest interval orar pentru a-și desfășura activități recreative, cum ar fi cântatul la un instrument, pictura sau vizionarea de filme. Dar sunt și mulți care și-au făcut un obicei din a dormi după miezul nopții, însă nu este benefic pentru creier.
Să stai prea mult treaz după miezul nopții, dincolo de bunăstarea emoțională pe care o simți acum, ți-ar putea afecta sănătatea pe viitor. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Harvard și Universitatea din Pennsylvania, după ce au studiat „creierul omului după miezul nopții” și au arătat că anumite schimbări au loc atunci când o persoană adoarme frecvent după miezul nopții.
„Oamenii de știință spun că a sta până noaptea târziu poate produce modificări neurofiziologice în creier care modifică modul în care interacționăm cu lumea, în special acțiuni legate de controlul impulsurilor (inclusiv cele asociate cu comportamente, cum ar fi abuzul de substanțe și jocurile de noroc), procesarea recompenselor și prelucrarea informațiilor, toate fără să ne gândim pe deplin la consecințe, potrivit unui comunicat al Spitalului General din Massachusetts”, prezentat de agenția germană DW și preluat de Nueva Mujer.
Cercetarea mai arată că somnul suficient cu întreruperi minime în timpul nopții ajută cunoașterea în timpul zilei și reglarea emoțională, în timp ce somnul „fragmentat” afectează funcționarea unei persoane a doua zi, existând riscul ca oamenii să sufere de boli psihiatrice.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Lipsa somnului duce și la alte modificări, cum ar fi cele de alimentație, care nu ajută deloc organismul. Noaptea, alegerile alimentare se înclină spre carbohidrați, grăsimi și alimente procesate, fără fructe și legume, iar aportul total depășește adesea cerințele calorice ale stării de veghe prelungite.
De asemenea, faptul că obișnuiești să dormi după miezul nopții duce la luarea de decizii riscante, ceea ce face ca persoana să aibă o sensibilitate redusă la aspectele negative ale lucrurilor pe care le face.
De aceea, experții recomandă să încerci să adormi înainte de miezul nopții, pentru că astfel va fi mai puțin probabil să suferi de dereglare comportamentală.