Obiectul din casă pe care trebuie să-l scoți din priză peste noapte. Consumă mai mult curent decât crezi

Iancu Andreea, Ana Ionescu 16.12.2021, 13:01
Obiectul din casă pe care trebuie să-l scoți din priză peste noapte. Consumă mai mult curent decât crezi

Facturile de curent costisitoare au devenit o problemă stringentă pentru majoritatea populației, astfel că mulți români și-au îndreptat atenția către modalități de a economisi. De aceea, experții recomandă să scoți din priză unele electrocasnice. Aceștia au dezvăluit care este obiectul care se regăsește în casele noastre și care consumă mai mult curent decât ai crede. Vei vedea schimbări importante la viitoarele facturi.

Electrocasnicele pe care trebuie să le scoți din priză mereu. Care este obiectul care consumă mai mult curent decât crezi

Chiar dacă unele electrocasnice nu sunt puse în funcțiune, pot consuma curent chiar dacă sunt doar băgate în priză. Iar sfaturile specialiștilor ne îndeamnă să identificăm obiectul din casă care consumă mai mult curent decât ne-am închipui și pe care trebuie să îl scoatem din priză dacă ne dorim să economisim la facturile lunare de energie electrică. Conform unor estimări, 40 de aparate, în medie, consumă în mod constant energie într-o casă. Anual, ele generează costuri chiar și de 400 de lei la facturi.

Care este obiectul pe care trebuie să îl scoți prin priză peste noapte deoarece consumă mult curent
Aparatele electrocasnice care îți cresc factura la curent pe nesimțite

Aparatele mici de bucătărie

Cu toții ne trezim dimineață și apăsăm ca prin vis butonul aparatului de cafea sau a blenderului pentru a ne bucura de un mic dejun rapid. Toate acestea se află la doar o apăsare distanță pentru că sunt mereu băgate în priză. Aparatele din bucătărie pot consuma curent, mai cu seamă că majoritatea au indicatoare LED care afișează ora sau alte detalii despre aparat. Astfel, ele duc la consumuri ridicate de energie electrică inclusiv în afara punerii în funcțiune.

Încărcătoarele

De multe ori sunt în grabă și, după ce ne-am încărcat diferite dispozitive, lăsăm încărcătoarele în priză, deși ele nu mai sunt conectate. Cablurile prin care, în mod normal, încărcăm telefonul, laptopul sau alt dispozitiv pot crește facturile la energie electrică. Pentru a evita acest lucru, atunci când scoți telefonul de la încărcat, înlătură și încărcătorul din priză.

Sistemele de divertisment

Cei mai mari consumatori de energie electrică din casă sunt în general sistemele de divertisment. Inclusiv becul LED care indică faptul că televizorul, sistemul audio, consola de jocuri sau monitorul calculatorului sunt în funcțiune risipesc curentul. Chiar dacă pare deranjant să scoți de fiecare dată toate aceste aparate din priză, încearcă să economisești măcar în perioada vacanței. Deconectează totul din priză atunci când pleci de acasă pentru mai multă vreme.

Computerul

Deși ai crede că funcția de hibernare a computerului tău deconectează aparatul de la curent, în realitate, acesta doar limitează consumul de energie electrică. De aceea, este indicat să scoți din priză laptopul sau computerul atunci când nu îl utilizezi un timp îndelungat. Acest obicei nu te ajută doar să economisești curent, ci te scapă și de eventualele defecțiuni care pot apărea la dispozitiv. O pană de curent poate supraîncărca aparatul și poate arde componente importante.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...