Obiectul care devine obligatoriu pentru toate maşinile noi din 6 iulie 2022. Motivul deciziei luate de autorităţi

Andra Daoud 03.07.2022, 14:12
Obiectul care devine obligatoriu pentru toate maşinile noi din 6 iulie 2022. Motivul deciziei luate de autorităţi

Schimbări importante pentru posesorii de autovehicule. Autoritățile din Europa au luat o decizie care se aplică tuturor modelelelor noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale înmatriculate pe continent. Începând din 6 iulie, toate mașinile fabricate în Europa vor trebui să fie dotate cu un anumit tip de dispozitiv. Despre ce este vorba și la ce ajută acesta.

Dispozitivul cu care vor fi echipate toate mașinile noi din 6 iulie

Începând din 6 iulie 2022, producătorii de mașini noi din Europa vor trebui să includă în echipamentul de serie și o cutie neagră, așa cum este și la avioane. Măsura se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, de la autoturisme până la camioane, autobuze și vehicule comerciale. În acest fel, polițiștii vor putea accesa datele mașinilor, în cazul unor accidente grave, pentru că acea cutie neagră va înregistra ultimele 30 de secunde înainte de impact și următoarele 10 secunde după impact.

Din iulie 2024, la înmatricularea pentru prima dată, va fi obligatoriu ca mașina să aibă o astfel de cutie neagră.

Aceste dispozitive vor fi dotate cu aplicații menite să sporească siguranța: înregistrează toate datele de conducere, de la viteză până la frânare și folosirea centurilor de siguranță. Mai mult, vor fi dotate cu sisteme care îi vor ajuta pe șoferi să respecte limita de viteză și vor avea o opțiune de blocaj la alcool.

Diferența majoră față de cutiile negre cu care sunt echipate aparatele de zbor este că aceste cutii negre de pe mașini nu vor înregistra conversațiile din interiorul vehiculului. Dispozitiviul poartă numele de EDR (Event Data Recorder) și poate înregistra o cantitate mare de date, cu ajutorul cărora vor fi analizate circumstanțele care au dus la producerea unui accident rutier.

Obiectul care devine obligatoriu in toate masinile din 6 iulie 2022. Motivul deciziei luate de autoritati
Toate masinile nou fabricate vor fi dotate cu un dispozitiv Event Data Recorder

Unde va fi amplasată cutia neagră la mașini

Cu ajutorul informațiilor captate de cutia neagră, anchetatorii vor avea acces la o serie de informații importante, care îi vor ajuta să stabilească în ce împrejurări s-a produs evenimentul.

În urma accesării datelor, vor ști viteza cu care circula mașina, dacă era în accelerare sau în frânare, dacă erau sau nu cuplate centurile de siguranță, poziția volanului, precum și dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile, forța impactului sau turația motorului.

Cutia neagră se va afla sub scaunul șoferului, iar informațiile vor fi stocate pe un microcip. În caz de accident, acestea vor putea fi decodificate și studiate cu ajutorul unui soft special pe calculator. Cutiile negre nu vor putea fi dezactivate. Propunerea de instalare a unor astfel de dispozitive pe mașini aparține Consiliului European, iar ideea a apărut în urmă cu câțiva ani, însă acum a devenit lege.

 

Urmăriți Impact.ro și pe