Obiectivul turistic din România care va fi scos la suprafață cu 60.000 de lei. Străinii se vor înghesui să-l vadă

Stan Filon 06.08.2021, 14:24
Obiectivul turistic din România care va fi scos la suprafață cu 60.000 de lei. Străinii se vor înghesui să-l vadă

România va avea un nou obiectiv turistic care va atrage vizitatorii din țară și posibil și pe cei de-afară ca un magnet! Este vorba despre o parte din istaoria noasră care va fi scoasă la iveală cât de curând. Vorbim despre un proiect amplu, care va necesita fonduri de doar 60.000 de lei.

Obiectivul turistic din România care va fi scos la suprafață cu 60.000 de lei

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Făgărașului a anunțat lansarea proiectului ”Pe urmele lui Negru Vodă – Cetatea de la Breaza”. Prin acest proiect, autoritățile locale își propun să aducă în atenția comunității locale, județene și naționale istoria unei cetăți care a intrat în tabloul fortificațiilor medievale făgărășene cu o aură de legendă. Tradiția locală a clasificat-o drept ”Cetatea lui Negru Vodă”.

”Este un proiect inedit, prin care noi vrem să scoatem la lumina un obiectiv foarte important din Țara Făgărașului. Așa cum noi spunem că Țara Făgărașului este o zonă nedescoperită a României, și Cetatea de la Breaza este puțin vizibilă și cunoscută. Ne-am propus să facem acest proiect tematic, împărțit pe trei componenete.

Obiectivul turistic din Romania care va fi scos la suprafata cu 60.000 de lei
Obiectivul turistic din Romania care va fi scos la suprafata cu 60.000 de lei

Va fi realizat și un film documentar

Vom face un studiu de cercetare istorică şi de teren, se vor face fotografii, dar şi un studiu multidisciplinar, prin care se vor căuta toate legendele, toponimele sau poveştile despre Negru Vodă. Vor fi realizate şi tipărite 800 de broşuri de prezentare a Cetăţii Breaza, dar şi a circuitului cultural – istoric din Ţara Făgăraşului. De asemenea, va fi realizat, în cadrul proiectului, un film documentar cu o durată de 20 de minute în care va fi prezentat proiectul de cercetare a Cetăţii Breaza.

La final se va organiza un simpozion când vor fi prezentate rezultatele implementării proiectului. La Cetatea Breaza va fi amplasat un panou informativ cu informaţii despre istoria cetăţii”, a declarat Florin Ioani, președintele Asociației, totodată primarul comunei Viștea, potrivit radiobrasovfm.ro.

În prezent nu sunt foarte multe date despre Cetatea Breaza. Se pare că aceasta a fost ridicată spre finalul secolului al XIII-lea, dar există date și despre faptul că cetatea din Colții Brezei ar avea chiar origini dacice.

În 1970 s-au făcut câteva săpături arheologice

”Ne dorim punerea în valoare a monumentelor, a fortificațiilor militare, pe care le are Țara Făgărașului. Acum ne-am oprit asupra Cetății de la Breaza, cunoscută mai mult de către localnici, pentru că la un moment dat a intrat într-un con de umbră. Nu a fost cercetată prea mult de specialiști, doar prin anii 1970 s-au făcut câteva săpături arheologice, literatura de specialitate plecând de la datele istorice consemnate de către cronicari începând cu secolul al XVII-lea, despre Negru Vodă, iar cetatea a fost legată de numele acestuia (…)

Aici se mai pot distinge, în teren, două turnuri, cel din partea de nord cu ziduri de 2,2 m şi diametru interior de 2,5 m, iar al doilea mai greu de identificat. Ruinele sunt acoperite de vegetaţie, dar s-au construit, probabil, la sfârşitul secolului al XIII-lea. Cetatea a fost părăsită, în secolul al XV-lea. În zona acestei cetăţi au fost găsite şi vestigiile unei fortificaţii dacice din secolul I i.e.n”, a precizat Directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.

Proiectul este co-finanțat prin programul județean pentru finanțare nerambursabilă în proporție de 75% din bugetul propriu al Județului Brașov. Costul total al proiectului este de peste 60.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...