Obiective turistice în Istanbul. Ce poți vizita dacă iei capitala Turciei la pas

Anca Manolica 18.08.2022, 14:54
Obiective turistice în Istanbul. Ce poți vizita dacă iei capitala Turciei la pas

Cu aproape 15 milioane de locuitori, Istanbul este cel mai mare și cel mai oraș turistic din Turcia. În plus, fosta capitală a imperiilor roman, bizantin și otoman este, în ciuda situației sale politice turbulente, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Toate acestea se datorează patrimoniului deosebit și marilor sale contraste, fiind singurul oraș din lume situat între două continente, Europa și Asia, și unul dintre puținele situate între două mări, Marea Marmara și Marea Neagră. Iată doar câteva dintre obiectivele turistice pe care să le vizitezi dacă ajungi în Istanbul.

Obiective turistice de neratat în Istanbul

Îți pregătești următoarea călătorie la Istanbul și ai nevoie de inspirație, pentru că ai dori să bifezi cât mai multe obiective turistice din capitala Turciei? Ei bine, în rândurile de mai jos îți vom prezenta doar câteva dintre cele mai importante puncte de atracție turistică.

Istanbulul înseamnă exotism, istorie și tradiție, care se regăsesc în bazarurile sale, în moscheile impunătoare și în palatele sale. Dar și modern, care se regăsește din plin de-a lungul bulevardului Istiklal. Iată ce să vizitezi în Istanbul:

1. Hagia Sophia

Hagia Sophia este adesea numită a opta minune a lumii, fiind o imensă operă de artă care trebuie neapărat vizitată de oricine pune piciorul în orașul turcesc. Distrusă și reapărută în nenumărate rânduri, nimeni nu este capabil să intre în inima ei fără să rămână cu gura căscată.

Locul spectaculos situat în inima orașului Sultanahmet arată latura creativă și artistică a împăratului Iustinian din secolul al VI-lea. Hagia Sophia a fost construită între anii 532-7 d.Hr., devenind cea mai mare catedrală ortodoxă din lume până în 1520. A servit ca biserică timp de peste 900 de ani și ca moschee imperială timp de peste 400 de ani.

În 1935, a fost transformată în muzeu de către Ataturk, primul președinte al Turciei, și rămâne un simbol important atât pentru musulmani, cât și pentru creștini. Mozaicuri magnifice decorează acoperișul și pereții, inclusiv faimosul serafim, un înger cu șase aripi, și mozaicul Deesis.

2. Moscheea Albastră

Moscheea Sultan Ahmed este cunoscută mai ales sub numele de Moscheea Albastră, numele său provenind de la faianța albastră vibrantă care decorează pereții interiori. Construcția acestei structuri grandioase a început la începutul secolului al XVII-lea, sub domnia lui Ahmed. Astăzi, moscheea este atât un loc de cult, cât și o atracție turistică populară, ceea ce înseamnă că se aplică reguli și ore specifice de vizitare.

Moscheea Albastră
Moscheea Albastră

3. Palatul Topkapi

Palatul Topkapi este cel mai mare palat din Turcia și a fost reședința principală a sultanilor otomani. În timpul imperiului, peste 4000 de sultani și demnitari militari au locuit aici împreună cu familiile lor. În interiorul zidurilor sunt expuse multe relicve islamice sacre, expoziții ample și un muzeu.

4. Bazilica Cisternă

Este una dintre clădirile istorice impresionante din Istanbul. Simetria și grandoarea acesteia fac din ea un obiectiv turistic uimitor și impresionant.

Situată în apropiere de Hagia Sophia, intrarea este foarte îngustă. Odată ajunsă înăuntru, camerele se deschid către tavane înalte și peste 300 de piloni decorați. Vizitatorii sunt atrași de cele două capete de Meduză și de misterul din jurul semnificației lor în cisternă.

5. Marele Bazar

Trebuie neapărat să ajungi aici. Este una dintre cele mai vechi piețe acoperite și, într-adevăr, una dintre cele mai mari piețe din lume. Cufundate în istorie, cele peste 60 de străduțe înguste oferă peste 5.000 de magazine, hammam-uri, o moschee, precum și cafenele și restaurante.

În interior poți degusta produse locale și poți cumpăra mobilier, antichități, monede vechi, bijuterii, ornamente, ceasuri, textile și multe altele. Această piață incredibilă atrage între 250.000 și 400.000 de vizitatori anual.

6. Palatul Dolmabahce

Construit în secolul al XIX-lea, Palatul Dolmabahce este un simbol al epocii moderne a Imperiului Otoman, proiectat în stil european contemporan. Este cel mai mare palat din Turcia și conține 285 de camere, 46 de saloane și hammamuri, precum și un harem.

7.  Turnul Galata

Considerat a fi unul dintre cele mai vechi din Istanbul, turnul medieval Galata este unul dintre elementele dominante ale orizontului din Galata. Se crede că, în secolul al XVII-lea, un aviator timpuriu, Hezarfen Ahmet Celebi, a efectuat un zbor folosind aripi artificiale de planare de aici, deasupra Bosforului, o călătorie impresionantă de aproape șase kilometri. Urcă pe puntea de observație (51 de metri) pentru a absorbi priveliștile panoramice de 360⁰.

Turnul Galata
Turnul Galata

8. Excursie cu barca pe Bosfor

Desigur, dacă ajungi aici, ar trebui neapărat să te urci la bordul unuia dintre vasele care fac o călătorie de-a lungul frumosului Bosfor. Această strâmtoare în care se întâlnesc două mări, Marea Neagră și Marea Marmara, este, de asemenea, simbolul unirii-separării dintre cele două părți ale Turciei: cea asiatică și cea europeană.

Mai multe companii oferă scurte croaziere care îți permit să admiri orașul dintr-o altă perspectivă, în timp ce savurezi un ceai turcesc delicios.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...