SPECIAL

Obiect unicat de-al lui Eminescu, în posesia Muzeului Județean Argeș. Este unul dintre cele mai valoroase exponate, ținut în condiții speciale

Cristi Ionică 15.06.2021, 14:56

Obiect unicat de-al lui Eminescu, în posesia Muzeului Județean Argeș. Incredibil sau nu, Argeșul este strâns legat de Eminescu și de lucrurile care i-au aparținut. Puțini știu că celebrul baston al lui Eminescu, pe care l-a pomenit și în satira pe care a scris-o, dar l-a folosit și în lungile plimbări în care își căuta inspirația, se află la Muzeul Județean Argeș.

Obiect unicat de-al lui Eminescu, în posesia Muzeului Județean Argeș

Achiziționat de pe piața liberă în 1975, bastonul din mahon, cu cap de fildeș și cu inițialele „M.E”, a devenit azi una dintre cele mai valoroase piese de aici, fiind declarat piesă de Tezaur Național. Și mai puțini sunt aceia care cunosc întreaga poveste a obiectului de inventar cu numărul 762.

Povestea celebrului baston începe undeva la 1876, când poetul îl primește drept cadou la o întâlnire a membrilor Junimea. După moartea lui Eminescu, un moștenitor l-a oferit drept cadou guvernatorului Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu. Cum însă România a pierdut Bucovina, generalul Corneliu Calotescu a trebuit să se refugieze, ajungând astfel la Pitești. Aici și-a întemeiat și familia, așa că rădăcinile sale s-au înfipt puternic în Argeș. Bastonul a devenit moștenire de familie și, implicit, în posesia nepotului său, farmacistul Nicolae Nicolescu.

La aproape 100 de ani de când Eminescu intra în posesia lui, printr-o hotărîre în care toți moștenitorii au spus da, bastonul a fost vândut, în 1975, Muzeului Județean Argeș, contra unei sume care a rămas secretă până în ziua de azi. Știind ce a însemnat Eminescu pentru regimul comunist, ani de zile s-au făcut presiuni ca obiectul să ajungă la Ipotești. La Botoșani a ajuns însă replica lui, făurită în 1989 de Elena Rotaru, restaurator în cadrul Muzeului, făurit tot din mahon dar cu cap din material acrilic. Cum toată lumea a fost mulțumită, nimeni nu a mai cerut bastonul.
În ziua de azi, obiectul este folosit, cu predilecție, în lunile ianuarie și iunie. În rest, acesta este păstrat cu sfințenie, într-un mediu controlat și super-securizat.

Obiect unicat de-al lui Eminescu, in posesia Muzeului Judetean Arges
Obiect unicat de-al lui Eminescu

Valoarea lui este inestimabilă. Vă dați seama, vorbim de un obiect de Tezaur. Este unul din lucrurile cu care ne mândrim și ne bucurăm că a rămas în custodia noastră. Condițiile de păstrare sunt deosebite, începând cu ambientul. Trebuie să-l păstrăm la o temperatură de 16 grade, constantă, iar umiditatea să fie apropiată de zero. Condițiile de securitate sunt, de asemenea, speciale. Înafară de sistemele de alarmă, senzori și pază armată, seiful în care îl păstrăm nu poate fi acționat niciodată de o singură persoană, a spus Dr. Cornel Popescu, directorul Muzeului.

În tot acest timp, obiectul și-a păstrat prospețimea, arătând impecabil. Muzeografii de aici îl manevrează cu mare atenție, știind că ating o pagină de istorie.

Magda Alexe este una dintre cele trei persoane abilitate să manevreze acest obiect. De fiecare dată, înainte de a fi expus, bastonul trebuie să stea două ore în camera de carantinare, pentru a se acomoda cu temperatura din incintă. Obligatoriu, personalul care lucrează trebuie să fie echipat cu un material de protecție. Doamna Alexe spune că de fiecare dată când îl atinge, emoțiile o copleșesc.

Este o emoție puternică pentru noi, de fiecare dată când lucrăm cu astfel de exponate. Este o emoție care ne încearcă de fiecare dată când lucrăm cu obiecte de Tezaur iar în acest caz, știind că a aparținut lui Eminescu, cu atât mai mult. Este datoria noastră să păstrăm, în siguranță, aceste lucruri de care se vor bucura copiii și nepoții noștri.

Muzeul mai are în dotare și o expoziție numismatică cu Mihai Eminescu, cea mai veche monedă fiind bătută în 1948. Din păcate, vreme de aproximativ trei ani, publicul piteștean nu le va mai putea admira, pentru că Muzeul a intrat într-un vast proces de reabilitare și modernizare. Dacă muzeele din țară vor solicita prezența, în special a bastonului, acesta va fi relocat temporar.

Nu va fi o problemă, bastonul fiind extrem de important pentru statul român. El este asigurat cu o poliță de asigurare însă, dacă va trebui să-l expunem în alt loc, va avea o poliță suplimentară. Pe timpul transportului și în timpul expunerii va avea parte de o protecție sporită, a spus Dr. Cornel Popescu.

Deocamdată, acesta este păstrat în unul dintre buncărele Muzeului, departe de ochii curioșilor. Conducerea Muzeului speră ca lucrările să respecte graficul și astfel, exponatele de mare valoare de aici, să încânte din nou vizitatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe