Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer

Andra Daoud 22.04.2022, 08:01
Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi încărcată de semnificații pentru creștinii ortodocși. Este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, iar Biserica cinstește această zi așa cum se cuvine. Este o zi aliturgică, adică la slujba de vineri seara nu se citește niciuna dintre cele trei Liturghii, ci Prohodul Domnului. Ce este bine să facă toți credincioșii în această zi și ce este interzis cu desăvârșire.

Obiceiul sfânt care se practică în Vinerea Mare

Vinerea Mare este ziua în care nu se rostește nici una dintre cele trei Sfinte Evanghelii. La biserică, această zi este dedicată scoaterii Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în biserică. Acest eveniment recreează simbolic coborârea trupului Mântuitorului de pe cruce și punerea în mormânt.

La Denia din Vinerea Mare, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf, ca într-un ritual de înmormântare. Apoi, Sfântul Epitaf se pune pe o masă în biserică și toți credincioșii pot trece pe sub el până sâmbătă după-amiază.

Se spune că aceia care trec de trei ori pe sub Sfântul Epitaf (căruia i se mai spune și Sfântul Aer) vor fi binecuvântați și vor avea parte de bunăstare tot anul. Apoi Sfântul Epitaf se pune pe masa din altarul bisericii, unde va rămâne până înainte de Înălțare.

Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer
În Vinerea Mare se trece pe sub Sfântul Epitaf

Credincioșii țin post negru

În ziua care se mai numește și Vinerea Seacă, credincioșii practicanți țin post negru, adică nu mănâncă și nu beau nimic până seara, iar la Denia Prohodului pot lua anafură de la biserică. La finalul slujbei, preotul împarte florile aduse, iar credincioșii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și celor care nu mai sunt.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În trecut, oamenii plecau de la biserică cu lumânarea aprinsă și înconjurau casa de trei ori. Apoi păstrau lumânarea pentru a o aprinde în vremuri dificile. În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an mănos, iar dacă nu plouă, va fi un an cu rod bun.

În unele zone ale țării, se crede că dacă te scufunzi în apă rece de trei ori în această zi, vei fi ferit tot anul de primejdie. În Vinerea Mare se spune că nu se coace pâine sau cozonaci, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului. Nu se coase, nu se țese, nu se spală și nu se calcă. Dimineața, se afumă în jurul casei cu tămâie, pentru a ține la distanță insectele dăunătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe