Obiceiul bizar care îi ferea de carii pe mayași. Se mândreau cu un zâmbet orbitor

Andra Daoud 24.05.2022, 18:20
Obiceiul bizar care îi ferea de carii pe mayași. Se mândreau cu un zâmbet orbitor

Oamenii au acces în prezent la tot felul de servicii stomatologice și produse care să îi ferească de carii, să le albească dinții și să îi ajute să își păstreze zâmbetul strălucitor. Puțini știu însă că și civilizațiile vechi se mândreau cu un zâmbet perfect, datorită unui obicei la care mulți apelau. Deși avea rol estetic, s-a descoperit ulterior că era și foarte practic pentru a ține la distanță problemele danturii.

Obiceiul care îi ajuta pe mayași să țină cariile la distanță

Înainte să apară pasta de dinți, apa de gură și plombele cu materiale prețioase, vechile civilizații se mândreau cu un zâmbet perfect și apelau la tot felul de accesorii pentru a-și înfrumuseța dantura. S-a descoperit că mayașii foloseau bobițe de aur, jad, cristale de hematit și alte pietre prețioase, pe care le aplicau pe dinți și care rămâneau acolo până la sfârșitul vieții.

Cel mai probabil, pentru ei aplicarea de pietre prețioase pe dinți avea o semnificație spirituală, însă mai târziu s-a descoperit că avea și un scop practic. Oamenii de știință au descoperit că adezivul folosit pentru a fixa pietrele și mineralele pe dinții mayașilor avea proprietăți care îi ajutau să țină la distanță cariile.

Astfel, acel ciment cu care se fixau bijuteriile pe dinți nu era eficient doar în a le ține lipite ani buni, ci avea și caracteristici antibacteriene și antiinflamatorii, fiind capabil să țină la distanță cariile și eventualele afecțiuni ale dinților și gingiilor.

Obiceiul bizar care ii ferea de carii pe mayasi. Se mandreau cu un zambet orbitor
Mayasii isi aplicau pe dinti pietre si metale pretioase

Ce au mai descoperit cercetătorii

O serie de studii efectuate recent a scos la iveală faptul că pietrele erau aplicate cu deosebită pricepere pe dinți, fără să fie afectați nervii sau vasele de sânge. Se aplicau de obicei pe canini și pe incisivi și interesant este că la acest „serviciu stomatologic” de lux apelau oameni din toate categoriile sociale, nefiind destinat exclusiv elitelor.

Cea mai recentă cercetare a fost efectuată pe dinți proveniți de la trei situri arheologice de mayași, respectiv din Guatemala, Belize și Honduras. Cercetătorii au descoperit că substanța folosită pentru a atașa pietrele pe dinți conținea în jur de 150 de molecule organice, care se găseau în rășina plantelor. Ingredientele folosite pentru fabricarea adezivului erau ușor diferite de la o zonă la alta, dar în mare parte rețeta era aceeași.

Obiceiurile stomatologice ale triburilor de mayași au mai fost studiate în trecut, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste civilizații acordau o atenție deosebită igienei gurii, iar atunci când apărea o carie, dintele bolnav era extras astfel încât problema să nu se extindă și la ceilalți dinți.

Urmăriți Impact.ro și pe