Oamenii vor putea să ajungă din nou pe Lună doar după 2025. Explicația oferită de NASA

Iancu Andreea, George Capoeanu 31.08.2021, 17:20
Oamenii vor putea să ajungă din nou pe Lună doar după 2025. Explicația oferită de NASA

S-au împlinit 52 de ani de la prima aselenizare, când americanul Neil Armstrong punea primul picior pe Lună. „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire” este replica ce a rămas celebră de la prima misiune Apollo 11, efectuată de NASA în 1972. Astăzi, agenția spațială încearcă să trimită echipaje de astronauți, din nou pe Lună prin programul spațial Artemis. Din păcate, oamenii nu vor putea să ajungă din nou pe Lună decât după 2025. Explicația specialiștilor este de înțeles.

Motivul pentru care oamenii nu vor putea să ajungă din nou pe Lună decât după 2025

Programul spațial Artemis își dorește să reia misiunea NASA de a trimite echipajele de astronauți pe Lună. Din păcate, această acțiune se află în impas. O nouă aselenizare nu va putea avea loc la termenul programat, din cauza unor probleme apărute la costumele spațiale. Astfel, oamenii nu vor putea să ajungă din nou pe Lună decât abia după 2025.  Un raport recent al Inspectoratului General al agenției (OIG) arată că aselenizarea nu va fi posibilă curând din cauza faptului că cele cinci costume spațiale de explorare nu vor fi gata.

Două costume de calificare, un costum ISS Demo și două costume de zbor ar trebui să îmbrace astronauții care urmează să ajungă pe Lună. Din nefericire, există probleme serioase în privința producerii costumelor spațiale de explorare extravehiculară (XEMU) din cauza unei întârzieri de 20 de luni. Producerea și livrarea acestora va face imposibilă pregătirea pentru zborul spre Lună într-un timp rezonabil. Este necesar suficient timp pentru proiectare, verificare și testarea costumelor, spune Bill Nelson, administratorul general al NASA, citat de descopera.ro.

Oamenii nu vor putea să ajungă pe Lună decât după 2025
Reprezentanții NASA pregătesc o nouă aselenizare, după 2025

De ce s-au înregistrat întârzieri la producerea costumelor astronauților

Bill Nelson susține că responsabile pentru întârzierile înregistrate sunt dificultățile tehnice, impactul pandemiei de Covid-19 și problemele financiare. Oficialii NASA au cheltuit peste un miliard de dolari pentru a dezvolta și asambla costumele de zbor, însă acestea nu vor putea fi gata mai devreme de aprilie 2025.

Având în vedere aceste întârzieri, o aterizare pe Lună la sfârșitul anului 2024, așa cum prevedeau inițial planurile NASA nu este fezabilă, se arată în raport.

Misiunea Artemis, care era programată în 2022, și care presupunea un zbor către Lună fără echipaj uman la bord, va fi decalată și ea. Cu toate acestea, misiunile acestui program se vor efectua cu cea mai mare rachetă din toate timpurile, Space Launch System (SLS), care se află deocamdată în etapa de construcție, și aceasta aflată în întârziere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...