SPECIAL

Oameni foarte bogați care și-au dezmoștenit copiii. Și Bill Gates a luat o decizie ciudată

Dan Mlădinoiu 17.04.2022, 15:36

Există oameni cărora soarta le-a surâs, au fost ori sunt prieteni cu șansa de a fi bogați. Prin muncă asiduă, pricepere și tenacitate în ceea ce și-au propus. Unii dintre ei, din varii motive, nu au urmat acel des întâlnit îndemn interior de a-și procopsi progeniturile cu avuțiile acumulate. Au găsit de cuviință că norocul nu este transferabil, ci trebuie să ți-l apropii prin forțe proprii.

Au înțeles că cei cărora le-au dat viață nu sunt mai presus de cauze cu adevărat nobile. Așa cum nu este o regulă ca urmașii multimiliardarilor să trăiască în huzur și risipă fără a se fi distins cu vreun merit. Iată câteva cazuri cât se poate de semnificative în acest sens.

Creatorul Smartbox-urilor

Francezul Pierre-Edouard Sterin, cofondatorul și principalul acționar al celebrului grup, a părăsit Franța pentru a locui în Belgia, în 2012, atunci când François Hollande a venit la putere.

El a ales să-și dezmoștenească cei cinci copii, pentru a-și dona întreaga avere unor asociații. Drept urmare, toate cele 800 de milioane de euro ale sale le-a direcționat către un fond de investiții. Nu a vrut să-și răsfețe copiii, deși el însuși susținea că a intrat în afaceri cu doar 5.000 de euro primiți de la părinți.

Părintele lui eBay

Pierre Morad Omidyar (55) este un om de afaceri, inginer de software și filantrop iraniano-american. Absolvent al Universității californiene Berkeley creatorul eBay a reușit să strângă 8,1 miliarde de dolari, ceea ce este o sumă suficient de respectabilă.

Potrivit concepției omului de afaceri, această avere este cu mult superioară nevoilor familiei sale și ar fi inacceptabil să țină banii la saltea, iar copiii săi trebuie să muncească pentru fonduri materiale în mod util societății în care trăiesc. Simplu și firesc.

Johnny Hallyday

Jean-Philippe Smet, mult mai bine cunoscut după numele său de scenă drept cântăreț de muzică rock and roll, precum și actor francez, decedat în 2017, a avut particularitatea că ai săi copii nu au fost trecuți în testamentul lui.

Ei au descoperit foarte curând după moartea tatălui lor că nu au dreptul la nicio posesie materială, nici măcar de amintiri sentimentale. De atunci, aceștia se luptă cu mama lor vitregă pentru ca testamentul să fie invalidat și să primească partea lor din avuție.

Kirk Douglas
Kirk Douglas si fiul sau

Kirk Douglas

Fostul mare actor, care a murit la vârsta de 103 ani, a decis să-și lase cea mai mare parte a averii însemnând 61 de milioane de dolari unor organizații de caritate.

Drept urmare, fiul său Michael nu va primi nici măcar un cent. Niciun fel de problemă în a-și face griji cineva pentru urmașul lui Kirk. El însuși a câștigat 300 de milioane de dolari datorită propriei cariere de actor.

Alain Bashung

A doua zi după moartea în 2009 a cântărețului, compozitorului și actorului francez, considerat în țara sa drept cel mai important muzician rock după Serge Gainsbourg, fiul său Arthur a fost surprins să descopere că tatăl lui nu i-a lăsat moștenire nimic. Alain a decis să lase tot ce agonisise soției sale, Chloe Mons.

Drepturile de autor, proprietatea, mobilierul și efectele personale. Arthur ceruse să recupereze o chitară deosebită pe care i-o promisese tatăl său, însă, până la urmă, nu a reușit să intre în posesia ei.

Tony Curtis

Celebrul actor Tony Curtis, care a murit în 2010 la vârsta de 85 de ani, nu a lăsat nimic celor șase copii ai săi, dar și-a lăsat moștenire întreaga avere estimată la 60 de milioane de dolari celei de a șasea și ultimei sale soții, Jill Vandenberg Curtis.

Fondatorul lanțurilor hoteliere Hilton

Barron Hilton, magnatul fondator al lanțului de elită Hilton Hotels, a anunțat că intenționează să lase drept moștenire 97% din cele 2,3 miliarde de dolari, pe care le avea în cont, organizațiilor caritabile.

Acest fapt i-a redus foarte mult din avuția lui Paris Hilton, nepoata jet-setter-ului designerului, ale cărei escapade l-au stânjenit foarte mult pe Barron. Paris Hilton devenise într-adevăr celebră în 2003 prin difuzarea sextape-ului cu iubitul ei de la acea vreme, deși nici măcar nu a fost filmat într-unul din hotelurile Hilton.

Bill Gates

William Henry Gates al III-lea, arhicunoscut ca Bill Gates, co-fondator, împreună cu Paul Allen, al companiei Microsoft Corporation, are niște bani deoparte.

Apoximativ 77 de miliarde de euro, ceea ce îl plasează într-un top al celor mai bogați oameni din lume. Cu toate acestea, a decis să lase prin testament numai 7 milioane de euro ceea ce nu este mult atunci când ești fiul lui Bill Gates. Restul bogăției sale va lua drumul unor acte de caritate. Asta deoarece el nu vrea să existe un dezechilibru prea mare între populațiile bogate și cele sărace.

Elton John

Atunci când renumitul cântăreț și-a scris testamentul în 2016, nu a vrut să-i adauge în el pe copiii săi. Zachary și Elijah nu vor primi bani când tatăl lor va muri, chiar dacă averea lui este estimată la peste 280 de milioane de dolari.

El s-a justificat spunând: „ Au nevoie de o aparență de normalitate, puțin respect pentru bani, puțin respect pentru muncă. Desigur, împreună cu partenerul meu, vom oferi copiilor noștri un anumit sprijin financiar. Dar este groaznic să le dai copiilor o lingură de argint, le distruge viața”. Aceasta este decizia luată și se pare că nu va renunța vreodată la ea. Aici este vorba și despre tradiționalismul britanic, căruia Elton John îi este fidel.

Ashton Kutcher și Mila Kunis

Averea celor doi actori este estimată la câteva zeci de milioane de dolari, iar aceștia au ales totuși să își dezmoștenească cei doi copii. Ashton a spus: „Copiii mei au o viață foarte privilegiată. Nu o știu, nu o vor ști niciodată pentru că este singura pe care o vor cunoaște. Așa că prefer să-mi dau banii în scopuri caritabile”.

O deziluzie pentru Wyatt Isabelle și Dimitri, care, pe lângă faptul că au nume considerate de mulți amuzante, îi vor urma toată viața. Nu vor avea banii mult visați atunci când le vor muri părinții. Pentru ei, zarurile au fost aruncate. (sursa:cnbc.com)

Urmăriți Impact.ro și pe