O zonă din București a început să se scufunde. Care este motivul

Raluca Juncu 16.07.2020, 13:24
O zonă din București a început să se scufunde. Care este motivul

Deși pare poate greu de crezut, mai multe zone bine delimitate din Capitală se scufundă încet, cu un centimetru pe an. Zonele în cauză erau cunoscute în anii `70-`80 a fiind vulnerabile în fața cutremurelor de pământ, care au contribuit la acest lucru.

Cartier din București, predispus să se scufunde

Cartierul Colentina, din Capitală este construit pe un teren predispus să se scufunde la propriu și asta pentru că pământul pe care sunt construite multe din blocuri este moale. Riscul unor alunecări de teren este iminent. Alunecările de teren reprezintă un fenomen natural de risc, iar în cartierul Colentina au apărut ca urmare a unor serii de cutremure care au avut loc începând cu anii `70, punctul culminant fiind cutremurul din 1977, care a avut magnitudinea de 7,7 pe scara Richter. De asemenea, precipitațiile abundente au reprezentat, de asemenea, un factor în formarea alunecărilor de teren.

Imaginile obținute de compania Terrasigna, cu alunecările de teren de pe raza Bucureștiului. Foto: gandul.ro
Imaginile obținute de compania Terrasigna, cu alunecările de teren de pe raza Bucureștiului. Foto: gandul.ro

Studiile realizate de compania Terrasigna, pe baza imaginilor din satelit confirmă terasarea terenului din zonă. Datele au fost culese pe o perioadă de cinci ani.

„Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în Capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat Florin Șerban, directorul general al Terrasigna, potrivit gandul.ro.

Specialiștii au colectat peste 1.500 de imagini radar culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019. Studiul relevă cu exactitate atât zonele stabile, cât și cele instabile, unde pământul se surpă.

Cernavodă, încă un punct pe harta alunecărilor de teren

Cartierul Colentina nu este singura zonă din țară care este supusă unor riscuri de alunecări de teren. În orașul Cernavodă, din județul Constanța, pământul se tasează, în medie, între 3 și 6 milimetri pe an, mai spun aceeași specialiști.

„Un nou district rezidențial din partea de nord a esplanadei se tasează cu 5 mm/an. De asemenea, sunt vizibile câteva instabilități în unele zone industriale și în zona portului”, a adăugat oficialul companiei, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe