O uriașă tornadă a lovit statul american Kansas. Mașini strivite și zeci de clădiri distruse

Mihnea Tălău 30.04.2022, 11:45
O uriașă tornadă a lovit statul american Kansas. Mașini strivite și zeci de clădiri distruse

O tornadă a fost filmată în timp ce străbate o parte din statul american Kansas, iar imaginile arată mașini strivite în clădiri și case rămase fără acoperișuri. Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a emis avertizări de furtuni puternice pentru statele din Midwest, inclusiv Kansas, Iowa, Missouri și Nebraska.

Mașini și clădiri distruse, drumuri blocate și linii electrice căzute

În orașul Wichita, primarul a declarat că între 50 și 100 de structuri au fost avariate, în special în suburbia Andover. Cu toate acestea, până în prezent nu există rapoarte privind răniri grave, scrie BBC.

Departamentul de poliție al orașului Andover spune că drumurile sunt blocate din cauza liniilor electrice căzute și a resturilor mari de moloz. Primarul din Wichita, Dr. Brandon Whipple, a îndemnat oamenii să nu călătorească.

„Am auzit că drumurile din Andover sunt închise circulației. Vă rugăm să rămâneți pe loc dacă puteți. O mulțime de grindină mare în toată zona noastră. Vizibilitate proastă, de asemenea, pentru cei care conduc”, a postat el pe Twitter.

Videoclipuri și fotografii  postate online arată cum tornada a sfâșiat Andover, distrugând clădiri, cu dărâmături zburând în aer.

 

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată amploarea pagubelor de la YMCA, cu mașini izbite de pereți și tavanul desprins.

„Filiala Andover YMCA a suferit pagube semnificative în urma furtunii care a lovit zona Andover în această seară. Suntem recunoscători că tot personalul și membrii care s-au adăpostit în filială în momentul furtunii, nu au fost răniți”, se arată într-o postare pe Twitter.

Kansas se află în inima așa-numitei „alei a tornadelor”

Potrivit hărții întreruperilor de energie, peste 22.000 de clienți au rămas fără curent electric.

Kansas se află în inima așa-numitei „alei a tornadelor” și este una dintre cele mai active regiuni din lume din punct de vedere tornadic, potrivit NWS,

De la jumătatea până la sfârșitul lunii aprilie și până la jumătatea lunii iunie se înregistrează, din punct de vedere istoric, cea mai mare frecvență a tornadelor, conform înregistrărilor NSW.

Andover tocmai a comemorat cea de-a 31-a aniversare a unei serii de tornade mortale care a ucis 17 persoane și a rănit 225 în 1991. Tornada EF5 – cea mai intensă clasificare – a lovit solul pe o distanță de 69 de mile (111 km) și a fost una dintre cele 55 de tornade care s-au format din Texas până în Minnesota.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...