O țară din Europa oferă 58.000 de euro familiilor care se mută aici. Și românii sunt bineveniți

Ioana Bucur 25.05.2022, 08:59
O țară din Europa oferă 58.000 de euro familiilor care se mută aici. Și românii sunt bineveniți

Se pare că modelul folosit de autoritățile din unele zone ale Italiei este adoptat de tot mai multe state din Europa. S-a anunțat recent un „cadou” în valoare de 58.000 de euro familiilor care vor accepta să se mute pe câteva insule. Sunt primiți oameni de toate naționalitățile, iar doritori s-au găsit deja din toate colțurile lumii. Oricât de tentantă pare oferta, există și voci care critică decizia. Ce îi nemulțumește pe sceptici.

58.000 de euro pentru familiile care vor să se mute pe insule

Dacă în Italia se puteau cumpăra case cu doar câțiva euro, într-o altă zonă a Europei se dau bani frumoși familiilor care acceptă să se mute pe câteva insule scoțiene. Mai exact, este vorba despre aproape 58.000 de euro, o încercare a autorităților de a crește populația.

Reprezentanții guvernului scoțian au anunțat că se vor oferi o sută de compensații, în valoare de peste cinci milioane de euro.

Prima compensației de acest gen va fi acordată în câteva săptămâni, în urma unei consultări cu guvernul scoțian.

„Depopularea este una dintre cele mai mari amenințări la adresa comunităților noastre insulare. Orice demers pentru inversarea tendințelor de depopulare ar trebui încurajat. Aceste compensații îi vor ajuta pe oameni să cumpere case, să înceapă afaceri și să-și facă o viață aici”, a declarat Alasdair Allan, parlamentar scoțian pentru Insulele de Vest, pentru The Times.

Însă propunerea nu este privită ca o soluție potrivită de toți cei din zonă. Democrat liberalul Liam McArthur a îndemnat guvernul să folosească banii pentru a ajuta mai mult comunitățile existente.

„Nu rezolvă cauzele fundamentale ale depopulării în comunitățile insulare”, a spus el, adăugând că, printre alte probleme, populațiile insulare au conexiuni slabe de transport.

În ciuda criticilor, proiectul a atras deja atenția oamenilor din întreaga lume, unii dintre cei interesați provenind din zone îndepărtate, precum America de Sud.

O țară din Europa care oferă 58.000 de euro familiilor care se mută aici. Și românii sunt bineveniți

Proiectul, inspirat de modelul italian

Un proiect asemănător a fost aplicat în urmă cu câțiva ani în Italia, unde oamenii își puteau cumpără case la prețuri de nimic în peste 20 de localități.

„Am lansat proiectul în 2017 și am avut mult succes cu el. Am reușit să vindem 170 de case unor străini”, spune Toți Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli, pentru BBC.

Programul a fost lansat pentru a repopula localitățile afectate de un cutremur major în 1968 și să stopeze declinul demografic al zonelor rurale, care au pierdut 15 milioane de locuitori în ultimii 15 ani. Mussomeli, de exemplu, mai are doar jumătate din cei 20.000 de locuitori de pe vremuri. Mulți localnici care au plecat au preferat să doneze locuințele municipalității, pentru a nu mai plăti impozite.

Noii proprietari aveau la dispoziție trei ani pentru a reda frumusețea caselor cumpărate la un euro, iar pentru asta era nevoie de sume cuprinse între 20 de mii și chiar 80 de mii de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: