O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor

Badea Violeta, Mihai Ianoși 14.09.2021, 15:50
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor

O țară extrem de cunoscută și-ar putea schimba denumirea oficială. Noua titulatură propusă li se va părea destul de ciudată europenilor. Iată care ar putea fi noua denumire și cine se află în spatele acestei inițiative!

Cum s-ar putea numi Noua Zeelandă

Partidul Maori din Noua Zeelandă a lansat o petiție pentru a schimba denumirea oficială a țării în Aotearoa. Scopul este acela de a face mai vizibilă limba indigenilor în viața publică. Menționăm că Noua Zeelandă are două limbi oficiale: engleza şi maori (sau te reo), iar „Aotearoa” se traduce prin „ținutul lungului nor alb”.

„Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială”, a precizat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

Mai mult, reprezentanții partidului doresc ca Wellington, capitala ţării, să se numească Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi. De asemenea, Rawiri Waititi intenționează ca prima limbă oficială a acestei ţări să fie maori. Menționăm că propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe data de 17 octombrie.

„Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa.

Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a menționat reprezentantul Partidului Maori.

v
Cum s-ar putea numi Noua Zeelanda

Prim-ministrul Jacinda Ardern nu și-a spus părerea despre această inițiativă

Prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri, nu a spus dacă susţine sau nu inițiativa Partidului Maori.

„Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv”, a precizat ea, potrivit New Zealand Herald.

„Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa”, a mai adăugat Jacinda Ardern.

În timp ce prim-ministrul din Noua Zeelandă nu a dorit să se pronunțe, vicepremierul Winston Peters a lansat un atac asupra Partidului Maori.

„Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzaţie fără nicio consideraţie faţă de costurile pentru această ţară”, a scris acesta pe Twitter.

Nu este pentru prima dată când se încearcă redenumire Noii Zeelande. Aceste tentative au loc de foarte mulţi ani. Denumirea actuală a ţării a fost dată de coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...