O stație spațială a detectat semnal radio de pe Venus. Care este explicația oamenilor de știință

Cristian Cojocaru 10.05.2021, 19:00
O stație spațială a detectat semnal radio de pe Venus. Care este explicația oamenilor de știință

În cadrul unui studiu destinat în a cerceta soarele, o navă spațială a NASA a detectat un semnal radio de pe Venus. Astfel, cu ajutorul studiului au fost dezvăluite câteva fapte fascinante despre vecinul planetar.

A fost detectat semnal radio de pe Venus

O navă spațială care aparține NASA și intenționează să studieze soarele, a făcut câteva descoperiri extra, dezvăluind noi informații despre Venus, atunci când trece pe lângă planetă. A trecut mult timp de când o navă spațială a efectuat o măsurare directă a atmosfere venusiunie. Potrivit NASA, ultima dată când a avut loc o astfel de măsurare, a fost în urmă cu 30 de ani, atunci când Pioneer Venus Orbiter a privit în atmosferă, în anul 1992.

Studiul a dezvăluit câteva lucruri interesante despre planeta din sistemul solar. Marea constatare este un semnal radio de frecvență joasă care provine din atmosfera planetei. Acesta a fost detectat folosind instrumentul FIELDS al Parker Solar Probe, care este conceput pentru a măsura câmpurile electronice și magnetice din jurul soarelui. Dar ar putea fi folosit și pentru a detecta semnalul radio de la Venus, o mică perturbare cu o formă și o forță destul de cunoscute.

Omul de știință principal Glyn Collinson a recunoscut tulburarea ca fiind similară cu o descoperire făcută atunci când nava spațială Galileo a trecut prin fața lunilor lui Jupiter. Acest lucru a avut loc atunci când nava a trecut prin ionosfera lunii sau partea ionizată a atmosferei. Prin compararea rezultatelor de la Galileo cu cele de la Parker, Collinson și colegii săi au reușit să extrapoleze informații despre ionosfera Venusului, precum și relația sa cu fazele soarelui.

Se roteste periodic in jurul lui Venus care a captat anterior o imagine superba a planetei
Se roteste periodic in jurul lui Venus care a captat anterior o imagine superba a planetei

Misiunea principală este de a studia soarele

Soarele trece prin faze de activitate mai mult sau mai puțin, numite maxim solar și minim solar, iar cercetătorii cred că aceste faze sunt legate de cât de groasă este atmosfera lui Venus. Atmosfera se poate pierde în spațiu în timp, iar ritmul acestei pierderi ar putea fi legat de activitatea solară.

Toate aceste date științifice vin ca bonus pentru misiunea Parker, care are ca scop principal studierea soarelui. Sonda se află pe o traiectorie care o va apropia din ce în ce mai mult de soare, astfel încât să poată studia mai detaliat fenomenele solare. Pentru a ajuta la apropierea navei spațiale, orbita sa se rotește periodic în jurul lui Venus, care a captat anterior o imagine superbă a planetei.

„Scopul zborului de către Venus este de a încetini nava spațială, astfel încât Parker Solar Probe să se poată scufunda mai aproape de Soare. Dar nu am pierde ocazia de a aduna date științifice și de a oferi informații unice asupra unei planete misterioase precum Venus.”, a declarat Nour E. Raouafi, om de știință al proiectului Parker Solar Probe de la Laboratorul de Fizică Aplicată, într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe