O româncă, la un pas de finală la Roland Garros. Ce performanță a reușit Irina Begu

Gabriel Peneș 09.06.2021, 17:21
O româncă, la un pas de finală la Roland Garros. Ce performanță a reușit Irina Begu

Performanță de răsunet pentru Irina Begu la Roland Garros. Deși Simona Halep nu a putut participa, Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimi, iar Horia Tecău s-a înclinat în sferturile probei de dublu masculin, România încă mai are o speranță la un titlu. Irina Begu a ajuns în semifinale la dublu feminin, făcând pereche cu argentinianca Nadia Podoroska.

O româncă, la un pas de finală la Roland Garros. Ce performanță a reușit Irina Begu

Irina Begu este la un pas de finală la Roland Garros. Jucătoarea de 30 de ani din București a urcat, încet-încet, mai departe de luminile rampei, spre etajele înalte ale competiției. Miercuri, cuplul Begu-Podoroska a învins în 3 seturi, scor 6-3, 4-6, 6-2, perechea formată din Shelby Rogers și Petra Martic, într-o partidă din cadrul sferturilor de finală, scrie digisport.ro. Astfel, jucătoarea română și-a egalat performanța din 2018, de la Australian Open, când a ajuns tot în semifinale făcânt pereche cu Monica Niculescu. Begu mai are un pas pentru a egala performanța atinsă de aceeași Niculescu: o finală de Grand Slam. Actualul căpitan-jucător al echipei de Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup) a jucat, în 2017, finala probei de dublu feminin de la Wimbledon. Atunci, parteneră i-a fost chinezoaica Chin Hao-ching.

Dar cele mai mari performanțe pe care le-a atins tenisul feminin, la dublu, au fost tot la Roland Garros. În 1977, Florența Mihai pierdea în finala de dublu mixt, unde a jucat alături de columbianul Ivan Molina. În același an, Mihai a pierdut și finala la simplu feminin, fiind învinsă de cehoslovaca Mima Jausovec. Un an mai târziu, Virginia Ruzici a avut un parcurs de excepție. Actualul manager sportiv al Simonei Halep. Ea a cucerit titlul la dublu feminin chiar alături de Mina Jausovec. Mai mult, Ruzici și-a învins însăși partenera de la dublu – care era campioana en-titre – și în ultimul act al probei de simplu, devenind prima jucătoare din România câștigătoare a unui turneu de Grand Slam.

O româncă, la un pas de finală la Roland Garros. Ce performanță a reușit Irina Begu
Irina Begu a ajuns în semifinalele probei de dublu alături de argentinianca Nadia Podoroska/ Sursa foto – digisport.ro

Ce performanță a reușit Irina Begu

Peste ani, firește, a venit vremea Simonei Halep să se impună la simplu, în 2018, după cele două finale pierdute, în 2014 și 2017. Irina Begu, colegă de generație cu Simona, a reușit să formeze un dublu omogen, în acest an, cu argentinianca de 24 de ani, Nadia Podoroska.  Pentru un loc în finală, Begu și Podoroska vor lupta cu perechea formată din Iga Swiatek (20 de ani) și Bethanie Mattek-Sands (36 de ani), meciul urmând a se juca vineri, 11 iunie. Pentru accederea în semifinalele Roland Garros, Begu și Podorska vor primi 780 de puncte WTA și un cec de 85.000 de dolari.

Partida din penultimul act va fi cu atât mai dificilă cu cât Begu și colega sa de dublu vor întâlni o Iga Swiatek frustrată și dornică de a cuceri ceva la această ediție a marelui turneu parizian. Poloneza de 20 de ani era campioana en-titre a probei de simplu, ea câștigând la ediția din toamna trecută, după un sec 6-4, 6-1 cu americanca Sofia Kenin. În acest an, Swiatek părea că se îndreaptă către un alt triumf, mai ales după ce o serie de alte favorite au renunțat la turneu din cauze medicale ori au fost eliminate pe parcurs. Dar în sferturile de finală, Swiatek s-a lovit de forța grecoaicei Maria Sakkari care i-a administrat un categoric 6-4, 6-4. Așa că poloneza va fi dornică de revanșă măcar în proba de dublu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....