O nouă zi liberă pentru români, la doar un vot distanță. Primul pas a fost făcut chiar azi

Ana Anitoiu 31.08.2022, 16:40
O nouă zi liberă pentru români, la doar un vot distanță. Primul pas a fost făcut chiar azi

O nouă zi liberă pentru români se află la doar un vot distanță. Primul pas a fost făcut chiar azi, când Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect în acest sens. Urmează votul din plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.

Ce nouă zi liberă ar putea avea românii

Conform deputatului USR Cristian Seidler, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat, miercuri, un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine liberă pentru angajați. Dacă va trece și de votul în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, acest proiect va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În acest an, numărul total de sărbători legale este de 15, potrivit Codului Muncii. Dintre acestea, doar nouă au picat în timpul săptămânii, iar șase în weekend.

Din calendarul zilelor libere din acest an, au mai rămas trei: 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, ce pică într-o miercuri, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, ce pică joi; și prima și a doua zi de Crăciun, 25 şi 26 decembrie, ce pică duminică şi luni.

O noua zi libera pentru romani, la doar un vot distanta
Romanii ar putea avea parte de o noua zi libera

Câte zile libere legale sunt în alte state din Europa

Numărul zilelor libere diferă în alte țări din Europa. În Spania, în acest an, sunt în total 12 sărbători legale, cu una mai mult decât în anul precedent. Însă, doar opt sunt la nivelul întregii țări, iar pe celelalte patru, comunitățile autonome au putut decide dacă să le includă sau nu în calendarele lor.

În Franța, numărul sărbătorilor legale din acest an este 11. Însă, nu toate sunt nelucrătoare. Doar pe 1 mai, de Ziua Muncii, angajații nu trebuie să lucreze, cu excepția unora dintre ei, precum cei din spitale sau din transportul public.

Englezii au avut în acest an două zile libere, în iunie, cu ocazia jubileului de platină al Reginei Elisabeta a II-a. În total, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, salariații au parte, pe tot parcursul acestui an, de opt sărbători naționale. În Germania, sunt nouă zile libere la nivel național, iar landurile decid dacă mai stabilesc alte zile libere în plus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...