O nouă zi liberă legală pentru angajații din România!? Când cade importanta sărbătoare

Nicu Stan 19.03.2022, 21:00
O nouă zi liberă legală pentru angajații din România!? Când cade importanta sărbătoare

Se anunță o nouă zi liberă legală pentru angajații din România. Când cade importanta sărbătoare. România ar putea beneficia de o nouă zi liberă în fiecare an. Astfel, un proiect de lege înregistrat la Senat propune introducerea datei de 6 ianuarie, Boboteaza, în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se muncește.

Vești bune pentru români. Vor mai avea o zi liberă în fiecare an

Ziua de 6 ianuarie ar putea fi trecută în Codul Muncii ca și zi liberă legală pentru salariaţii din România. Un proiect de lege depus la Senat la 1 martie prevede modificarea și completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 a Codului Muncii, „Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: , după sintagma „1 și 2 ianuarie” se introduce o nouă sintagmă, cu următorul cuprins: -„6 Ianuarie-Botezul Domnlui”.

Conform actualului Cod al Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

-1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
-Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
prima și a doua zi de Paști;
-1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
-prima și a doua zi de Rusalii;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului);
-30 noiembrie (Sfântul Andrei);
-1 decembrie (Ziua Națională a României);
-25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Boboteaza ar putea fi zi libera
Boboteaza ar putea fi zi libera

România are mai puține zile libere ca Europa

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Boboteaza, o zi importantă pentru creștini

„În acest sens, România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound. Dintre cele 15 zile libere, 9 sunt dedicate unor sărbători creştine deosebit de importante. Ţară majoritar creştină, de peste două mii de ani, România mereu a ştiut cum să îşi cinstească valorile religioase şi credinţa creştină onorând de-a lungul anului, cu un respect deosebit, cele mai importante sărbători din calendarul creştin.

Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos”, a spus Daniel Gheorghe, deputat PNL.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe