O nouă variantă Covid-19 ridică îngrijorări la nivelul OMS. Avertismentul liderului organizației

Beatrice Dumitru 02.12.2022, 19:06
O nouă variantă Covid-19 ridică îngrijorări la nivelul OMS. Avertismentul liderului organizației

La mijlocul lui septembrie, directorul Organizației Mondiale a Sănătății a făcut o declarație optimistă cu privire la pandemia de coronavirus: aceasta nu s-a încheiat, dar sfârșitul se apropie. Acum, însă, șeful OMS avertizează că, pe fondul relaxării măsurilor anti – Covid -19, ar putea apărea o nouă variantă foarte periculoasă.

Avertismentul directorului OMS

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. a tras un semnal de alarmă cu privire la noul coronavirus. Acesta a spus că lacunele din strategiile de combatere a Covid-19 în acest an continuă să creeze „condițiile perfecte” pentru apariția unei noi variante mortale.

Odată ce pandemia de coronavirus a atins apogeul, țările din întreaga lume încep să renunțe la măsurile de testare și vaccinare pentru boala care a provocat până acum decesul a peste șase milioane de persoane. Aproximativ 90% din populația lumii are acum un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie pentru că a trecut prin boală, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției globale de sănătate.

O nouă variantă Covid-19 ridică îngrijorări la nivelul OMS. Avertismentul liderului organizației
Coronavirusul a omorât șase milioane de oameni.

Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Tedros reporterilor în timpul unei conferințe de presă, preluat de Reuters.

OMS, despre situația din China

Remediind lacunele globale în materie de vaccinare, responsabilul tehnic al OMS, Maria Van Kerkhove, a spus că agenția dorește ca guvernele din întreaga lume, inclusiv din China, să se concentreze pe imunizarea celor expuși riscului, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cei cu afecțiuni subiacente.

Comentariile OMS vin în contextul în care China se confruntă cu o revenire a cazurilor de Covid-19. Relaxarea cerințelor cu privire la testare pentru COVID-19 și a regulilor de carantină în unele orașe chineze a fost întâmpinată, vineri, cu un amestec de ușurare și îngrijorare, în vreme ce sute de milioane de persoane așteaptă o schimbare la politicile naționale privind virusurile.

„Este încurajator faptul că Beijungul își ajustează strategiile actuale de control al COVID-19”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, adăugând că speră că în China va apărea o strategie coerentă și clară „care echilibrează controlul virusului cu mijloacele de existență, bunăstarea și drepturile omului”.

În contextul demonstrațiilor fără precedent din China împotriva politicii „zero Covid”, președintele Consiliului European Charles Michel s-a întâlnit, vineri, cu liderul chinez la Beijing. Varianta Omicron a virusului Covid-19 permite „mai multă flexibilitate” în ceea ce privește restricțiile în China, i-a explicat  Xi Jinping oficialului european. Demonstrațiile din China se explică prin faptul că „oamenii au fost frustrați” după trei ani de epidemie, a mai spus președintele chinez.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...