O nouă tragedie în spitalele românești. Trei morți la unitatea mobilă de la Victor Babeș – București după o pană de oxigen

Ana Anitoiu 12.04.2021, 21:27

O nouă tragedie în spitalele românești. Trei pacienți care se aflau internați la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti au murit, luni seară, după ce a avut loc o pană de oxigen.

Tragedie la unitatea mobilă de la Victor Babeș din București

Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei a demarat o anchetă cu privire la decesul celor trei pacienţi, astfel încât să fie stabilite cauzele și condițiile în care s-a produs tragedia. Trupurile neînsufleţite ale victimelor vor fi transportate la Institutul Medico-Legal pentru a fi efectuată necropsia.

”Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19”, a anunțat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

O noua tragedie in spitalele romanesti. Trei morti la unitatea mobila de la Victor Babes - Bucuresti dupa o pana de oxigen
Trei morti la unitatea mobila de la Victor Babes – Bucuresti dupa o pana de curent

Primarul General al Capitalei, despre noua tragedie

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a publicat pe internet un mesaj referitor la noua tragedie petrecută într-un spital din România. Edilul a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situaţie, pentru ca vinovații să fie găsiți și pedepsiți.

”E o tragedie, un moment dramatic în care vieţi omeneşti au fost pierdute. Prezint condoleanţe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situaţie, fiindcă vinovaţii trebuie identificaţi şi pedepsiţi. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Ce s-a întâmplat cu ceilalți pacienți din unitatea mobilă a Spitalului Victor Babeș

Dintre cei opt pacienți internaţi în unitatea de terapie intensivă mobilă a Spitalului Victor Babeş, unul a fost mutat pe o secţie proprie a spitalului, unul a fost dus la Spitalul ROL 2 (secţia militară a Ana Aslan), doi au fost transferați la Spitalul Bagdasar Arseni și unul la Spitalul Floreasca. Trei dintre ei au fost declaraţi decedaţi, după ce au intrat în stop cardio respirator, conform autorităților.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container şi a transmis echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcţionarea în siguranţă a acestor tipuri de echipamente medicale. Una dintre ipotezele analizate de anchetatori este ca o persoană să fi crescut din greșeală presiunea din instalația de oxigen ce ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, potrivit G4Media.ro.

”Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creştere a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune. Instalarea şi operaţionalizarea Unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului”, au mai transmis autoritățile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...