REACȚIE EXCLUSIVĂ

O nouă tentativă de a scăpa plagiatorii de răspundere: „Consfințește legislativ teza dragă doctorilor scoși la fabrica de plagiate”

Gabriela del Pupo 08.03.2022, 10:31
O nouă tentativă de a scăpa plagiatorii de răspundere: „Consfințește legislativ teza dragă doctorilor scoși la fabrica de plagiate”

O propunere legislativă, menită să aducă modificări la Legea Educației, a fost folosită pentru a scăpa plagiatorii de doctorate, dinainte de 2011 de răspundere. Metoda folosită este extrem de îngrijorătoare și a fost descoperită în ultimul moment de un deputat USR. Proiectului, semnat de deputați PNL-PSD-UDMR și Minorități, i-au fost aduse 2 amendamente pe ultima sută de metri. Unul dintre aceste amendamente prevedea ca plagiatele dinainte de 2011 să nu mai fie sancționabile.

„Mă îndoiesc că a fost intenția dumnealui personală”

Propunerea prevedea înființarea unor posturi de inspectori școlari pentru comunitățile de romi și scoaterea cerinței ca mediatorii care merg în comunități pentru a încuraja copiii să meargă la școală să aibă și diplomă de Bacalaureat pe lângă 12/13 clase. Fără a fi prezentate comisiei de Educație au fost introduse două amendamente, unul fără nici o legătură cu proiectul iar al doilea grăbea intrarea în vigoare a modificării chiar începând cu anul acesta școlar.

Cătălin Zamfir Manea, inițiatorul legii, (a venit n.r) cu primul amendament, al doilea a fost, din câte am văzut semnat de comisie, deși comisiei nu i-a fost adus la cunoștință. Că se propun amendamente pe ultima sută de metri, sau ad hoc, se mai întâmplă, dar nu s-a întâmplat niciodată, din cunoștința mea cel puțin, să avem parte de amendamente care nu au fost deloc prezentate comisiei, nu au fost dezbătute, și s-au votat la grămadă cu amendamentele inițiale. Pentru că aceasta a fost a doua trecere pe la comisii, când au fost introduse aceste amendamente pe sub preș.

Am să intervin astăzi în plen pentru a retrimite la comisii, și pentru a vota amendament cu amendament. Unul din ele, cel nu doctoratele, nu are absolut nici o legătură (cu inițiativa legislativă), nu are absolut nici o virgulă care să ducă în direcția aceea. Nu am vorbit cu domnul Manea să îl întreb cine l-a rugat să facă lucrul acesta, mă îndoiesc că a fost intenția dumnealui personală, nu văd cum și de ce ar fi făcut asta.” a declarat pentru impact.ro deputatul USR Andrei Miftode.

„Spălarea de plagiate a celor care și-au copiat tezele de doctorat înainte de 2011 și nu sunt puțini”

Dan Barna recunoaște că un grup din partidul său vrea ieșirea de la guvernare

Dan Barna spune că s-a folosit medoda clasică prin care unii parlamentari au reușit sau au încercat să treacă modificări controversate în Parlament.

Cu războiul lângă noi și criza umanitară deja aici, majoritatea parlamentară se ține de coțcării.
❗️Azi: spălarea de plagiate a celor care și-au copiat tezele de doctorat înainte de 2011 și nu sunt puțini.
Cum se apără o hoție? Hoțește!
Au băgat pe șest azi la Comisia de Educație un amendament care ar amnistia plagiatele făcute înainte de 2011. Pentru că n-au rușine, amendamentul a fost făcut la un proiect despre cu totul altceva: educația preșcolară în comunitățile defavorizate. Pasămite, amnistierea plagiatului este în sprijinul copiilor defavorizați. Cinism.
Colegul nostru, deputatul USR Andrei Miftode a fost pe fază și a sesizat măgăria. Mâine proiectul ajunge în plen la vot final.
Ce face amendamentul? Consfințește legislativ teza dragă doctorilor scoși la fabrica de plagiate: furtul nu era furt, pe vremuri.
Ba era tot furt să copiezi zeci sau sute de pagini fără citare și să le dai drept lucrare de doctorat, măi doctorilor copiști!
Românii buni se mobilizează zilele astea cu tot ce pot să-și ajute semenii aflați în nevoie.
În vremea asta, borfașii tot borfași: textulețe de lege cu dedicație băgate pe sub ușă, să reparăm CV-ul “prea doctorilor” colegi.
Borfași mărunți, genul pe care istoria nu-i ține minte nici la notele alea de subsol pe care n-au fost în stare să le pună.” a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Cu scurt timp înainte de publicarea articolului proiectul a fost retrimis la comisii pentru a se dezbate cele 2 amendamente.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...