O nouă taxă pentru şoferii din România. Pentru ce ar putea scoate alţi bani din buzunar conducătorii auto

Ana Ionescu 17.05.2021, 20:00
O nouă taxă pentru şoferii din România. Pentru ce ar putea scoate alţi bani din buzunar conducătorii auto

Șoferii din România ar putea fi obligați în curând să plătească o nouă taxa. Vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a putea circula cu mașina pe străzile din ţară. Este vorba despre o taxa auto ce ar putea fi introdusă de anul viitor.

Ce taxă ar putea plăti în curând șoferii români

Guvernul României și-a lua un angajament la Bruxelles care se va resimți în buzunarul șoferilor români. Se dorește eliminarea emisiilor de carbon și introducerea unei taxe verzi, care va fi implementată ca un nou sistem de promovarare a transportului cu emisii zero.

„Clar ne aşteptăm la o nouă formă de taxare a automobilului, în special a celui poluant. Însă de când a fost eliminat timbrul de mediu, au fost discuţii permanente pentru a găși o variantă de taxare în continuare. Au trecut nişte ani de atunci şi e clar că toate guvernele au lucrat pentru a implementa o nouă taxă de poluare care să ţină cont cât mai bine de principiul poluatorul plăteşte. Până acum nu avem o variantă, ci numai un angajament, dar asta nu înseamnă că nu ne putem aştepta ca o noua taxă se nu intre în vigoare, mai ales că o astfel de taxă se găseşte în mai multe ţări din UE. Deci clar ne aşteptăm la o formă de taxare”, a spus Adrian Mitrea, specialist în piaţa auto, luni, la Antena 3.

O noua taxa auto pentru soferii din Romania
O noua taxa auto pentru soferii din Romania

Când va fi introdusă noua taxă auto

Noua taxă ar putea intra în vigoare în anul 2022. Guvernul României și Comisia Europeana au agreat reformele și pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, o reformă a transportului. Aceasta are ca scop descurajarea înmatriculării mașinilor vechi și se vrea a fi un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu. Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că odată ce va fi introdusa această taxă se va renunța la rovinieta fixă și se va trece la un sistem de taxare în care „fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfa”. Ghinea a mai precizat că se dorește încurajarea transportului pe căile ferate.

„Gândim o reformă a modului de taxare a transportului. De a încuraja transportul pe căi ferate, de a taxa în mod real gradul de utilizare a drumurilor publice”, a spus Cristian Ghinea.

De asemenea, și pentru șoferii de camioane care transportă marfă vor avea loc schimbări. Astfel, ei ar putea plăti taxe în funcție de volumul de marfă, dar și distanţa parcursă.

„Se va trece de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă. Primul pas va fi instalarea unor sisteme digitalizate de urmărire a mărfii în România, urmând ca apoi să facem pasul tehnic de taxare”, a declarat Cristian Ghinea.

Urmăriți Impact.ro și pe