O nouă taxă pentru românii care stau la bloc şi au centrală termică. Va fi jale

Andreea Bisinicu 19.06.2021, 11:36
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc şi au centrală termică. Va fi jale

Vești îngrozitoare pentru românii care au centrale de apartament. Se pare că vor fi taxați în doar câțiva ani dacă vor ma face asta. Ce spun autoritățile despre cetățenii care stau la bloc și au centrală. Nimănui nu-i va conveni asta.

O nouă taxă pentru românii care stau la bloc şi au centrală termică

Anunț important pentru toți românii care locuiesc la bloc și au centrală termică. Autoritățile din cadrul Uniunii Europene tocmai au dat vestea de care toți se temeau. Din cauza faptului că încălzirea rezidențială, din interiorul apartamentelor, produce poluare la fel de mult precum în trafic, oficialii europeni au declarat că, în curând, centralele individuale pe gaze nu vor mai fi recomandate.

Mai mult de atât, românii care dețin asemenea aparaturi ar putea fi și sancționați. Această măsură va fi anunţată la nivelul blocului comunitar. Mai exact, în aceste luni de vară, Comisia Europeană va prezenta un plan de măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030. Binențeles, aici sunt incluse și centralele de apartament.

„Exista discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a declarat Răzvan Nicolescu de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”, a declarat Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă.

Cum vor fi taxati romanii care au centrala de apartament
Cum vor fi taxati romanii care au centrala de apartament

Cât de mult poluează, de fapt, centralele de apartament

Soluția pe care oficialii UE o propun o reprezintă centralele de bloc. Deși nimeni nu credea că centralele individuale poluează foarte tare, specialiștii au făcut o comparație cu o maşină pe combustie, care la fiecare pornire a motorului consumă mai mult combustibil şi emite o cantitate mai mare de noxe, până ajunge la un regim normal de mers.

În cazul centralelor de apartament, procedeul se repetă, având mai multe porniri şi opriri decât una de bloc. În acest sens, mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari din România au ales, deja, să instaleze centrale de bloc, renunțând la cele termice individuale.

 „Ne dorim ca clădirile noastre să consume cât mai puţini combustibili. Estetic este mult mai bine. Nu există o lege. A fost la un moment dat o iniţiativă, de interzicere a centralelor de apartament”, a declarat Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari din România, conform celor de la Stirile PRO TV.

Urmăriți Impact.ro și pe