O nouă țară apare pe harta lumii. Speră să devină o putere regională, a primit susținerea Rusiei

Anca Manolica 02.02.2023, 21:39
O nouă țară apare pe harta lumii. Speră să devină o putere regională, a primit susținerea Rusiei

Două state ar putea să se unească într-o federație. Este vorba despre Burkina Faso și Mali, două țări vecine care ar putea deveni una singură. Propunerea îi aparține prim-ministrului din Burkina Faso, care, aflat într-o vizită în țara vecină, a sugerat ca cele două să formeze o „federație” pentru a-și spori influența economică. Cele două țări au un partener puternic în Rusia, ele angajând deja mercenari din celebrul grup rusesc Wagner pentru a lupta împotriva rebelilor anti-guvernamentali din ambele țări. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Burkina Faso îndeamnă la o „federație” cu Mali pentru o influență comună

În cadrul unei vizite efectuate săptămâna aceasta în Mali, premierul Burkinei Faso a sugerat ca cele două țări să formeze o „federație” pentru a-și spori influența economică. Asta în contextul în care ambele națiuni se luptă cu violențe din partea jihadiștilor și sunt conduse de junte care s-au îndepărtat de Franța, fosta putere colonială și aliatul tradițional.

„Am putea crea o federație flexibilă care s-ar consolida reciproc și ar respecta aspirațiile ambelor părți. Mali este un producător important de bumbac, vite și aur. Burkina Faso produce, de asemenea, bumbac, vite și aur.

Atâta timp cât fiecare dintre noi urmează căi separate, nu avem prea multă influență. Dar dacă puneți laolaltă producția de bumbac, aur și vite a Mali și Burkina Faso, devine o putere.”, a declarat premierul Apollinaire Kyelem de Tambela, conform unui raport oficial, notează rfi.fr.

Oficialul a făcut referire la un efort din trecut de a crea o federație în Africa de Vest francofonă, o tentativă încă născuta de a reuni Mali, Senegal, Burkina Faso și Benin cu puțin timp înainte ca acestea să obțină independența față de Franța în 1960.

Burkina Faso s-ar putea uni cu Mali
Burkina Faso s-ar putea uni cu Mali

Trupele franceze, înlocuite de rușii de la Wagner

Deși nu a existat nicio reacție oficială din partea autorităților maliene la ideea federației, premierul țării, Choguel Kokalla Maiga, a declarat, în cadrul unei cine cu omologul său, că cei doi vecini au „aceleași obiective”.

El a făcut referire la ceea ce a numit principiile directoare ale juntei, care constau în apărarea suveranității, a libertății de a alege partenerii străini și a intereselor naționale.

„Sunt convins că aceste principii sunt împărtășite de toate țările care doresc să preia controlul asupra destinului lor, iar frații și prietenii noștri din (Burkina) Faso, sunt convins, trebuie să aibă cerințe similare.

Suntem dispuși să ne împărtășim experiența, ideile și să ne îmbogățim ideile și experiența de la alții, în special de la frații noștri cu care împărtășim aceleași obiective”, a declarat Maiga într-o înregistrare video împărtășită de oficialii săi.

Cele două țări din Sahel, fără ieșire la mare, se numără printre cele mai sărace și mai instabile națiuni din lume și au cunoscut puține perioade de acalmie de la independență.

De asemenea, ele se luptă cu o insurgență jihadistă brutală care a făcut mii de victime, a alungat peste două milioane de oameni din casele lor și a determinat preluarea de către armată a guvernului ales. Cele două state numără în jur de 22 de milioane de locuitori fiecare.

Pentru a lupta împotriva amenințărilor rebelilor, până acum cele două țări se bazaseră pe câteva detașamente ale Armatei Franceze, detașate aici pe baza relațiilor excelente cu Franța. Numai că președintele Macron a decis retragerea acestor contingente, iar burkinabezii și malienii deja au contractat serviciile grupului rusesc Wagner, care urmează să susțină cele două guverne în lupta împotriva rebelilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...