O nouă monedă apare în România. BNR a făcut anunțul, ce se va vedea pe ea

Ana Anitoiu 23.03.2023, 11:21
O nouă monedă apare în România. BNR a făcut anunțul, ce se va vedea pe ea

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va lansa o nouă monedă, vineri, 24 martie, cu ocazia împlinirii unui secol de la un eveniment important în istoria țării.

Monedă nouă în România

BNR va lansa o monedă din aur, cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari. Aversul acesteia redă cupola Palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „România” în arc de cerc, valoarea nominală 500 de lei, stema României şi anul de emisiune 2023.

Reversul acestei monede prezintă portretele şi numele Regelui Ferdinand I şi al lui Ion I.C. Brătianu şi inscripţiile „Adoptarea Constituției României Mari – 100 ani” şi „1923”.

Odată cu moneda din aur, BNR va lansa și una din argint, cu un revers identic. Însă, aversul acesteia redă cupola palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, alături de inscripţia „România” în arc de cerc, valoarea nominală 10 lei, stema României şi anul de emisiune 2023.

Cele două monede, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe aceste certificate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Noi monede, lansate de BNR
Noi monede, lansate de BNR

Ce tiraj și preț de vânzare a anunțat BNR

Conform BNR, tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, iar pentru cea din argint este de 5.000 piese. În timp ce preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Banca Națională a României a precizat că monedele din aur şi argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari au putere circulatorie în țară. Lansarea în circuitul numismatic a acestora se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...