O nouă mini-vacanță pentru români. Ce zile libere mai avem de la stat în 2021

Stan Filon, Cristi Ionică 20.10.2021, 15:54
O nouă mini-vacanță pentru români. Ce zile libere mai avem de la stat în 2021

Mulți români se întreabă câte zile libere vor mai avea anul acesta. Ei bine, Impact.ro a făcut calculul și a văzut exact de câte zile libere ne vom mai putea bucura anul acesta, în funcție de sărbătorile legale care urmează în calendarul ortodox. Ne așteaptă o mini-vacanță!

O nouă mini-vacanță pentru români, anul acesta

Astfel, am aflat că la sfârşitul lunii noiembrie, românii ar putea avea parte de o nouă minivacanţă de 2 zile, ca urmare a faptului că pe data de 30 noiembrie (marţi) se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi pe data de 1 decembrie (miercuri) se sărbătoreşte Ziua Naţională a României, zile libere conform Codului Muncii.

Zilele libere care urmează în 2021 sunt:

  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
O noua mini-vacanta pentru romani, anul acesta
O noua mini-vacanta pentru romani, anul acesta

Ce drepturi au angajații care muncesc în zi de sărbătoare

Trebuie știut faptul că angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi prin lege să le acorde acestora compensaţii. Românii care muncesc în zi de sărbătoare trebuie să știe că au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

Sunt situații când ziua liberă nu poate fi recuperată, iar în acest caz angajații trebuie să-și cunoască drepturile. Dacă compensarea nu poate fi făcută prin acordarea unei zile libere în următoarele 30 de zile, atunci angajatorul are obligația să-i acorde angajatului un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, pentru ziua lucrată.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, potrivit legii aflate în vigoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...