O nouă lovitură pentru Vladimir Putin: Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția, votată în Parlamentul European

Beatrice Dumitru 23.11.2022, 15:10
O nouă lovitură pentru Vladimir Putin: Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția, votată în Parlamentul European

Parlamentul European a desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului și a argumentat că loviturile militare ale Moscovei asupra țintelor civile, precum infrastructura energetică, spitalele, școlile și adăposturile, au încălcat dreptul internațional. SUA au refuzat până acum să includă Rusia pe lista țărilor care sponsorizează terorismul.

Rusia a fost declarată stat care sponsorizează terorismul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, în mai multe rânduri, Statelor Unite și altor state să declare Rusia țară sponsor a terorismului, acuzând că forțele sale vizează civili, deși Moscova neagă acest lucru.

Parlamentarii europeni au votat în favoarea unei rezoluții cu 494 de voturi, pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, prin care Rusia este stat sport al terorismului, dar decizia este în mare măsură simbolică, deoarece Uniunea Europeană nu are un cadru legal care să o susțină. În același timp, blocul comunitar a impus, deja, sancțiuni fără precedent Rusiei din cauza războiului declanșat în Ucraina, însă rezoluţia PE solicită finalizarea rapidă a lucrărilor privind un al nouălea pachet de măsuri.


SUA au refuzat să declare Rusia stat sponsor al terorismului

În textul acesteia se arată că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele lui Putin şi de reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război, conform unui comunicat al Parlamentului European, preluat de Reuters.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a refuzat până acum să includă Rusia pe lista statelor care sponsorizează terorismul, în ciuda rezoluțiilor din ambele camere ale Congresului care susțineau acest lucru. Departamentul de Stat al SUA avea până acum pe listă patru țări, ceea ce înseamnă că sunt supuse unei interdicții de export de apărare și restricții financiare. Este vorba despre Cuba, Coreea de Nord, Iran și Siria.

În UE, parlamentele din patru țări au desemnat până acum Rusia drept stat sponsor al terorismului, potrivit Serviciului de Cercetare al Parlamentului European: Lituania, Letonia, Estonia și Polonia.

 Ce mai cere Parlamentul European

Parlamentul European mai cere Uniunii Europene să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, să reducă relațiile diplomatice cu această țară și să fie menţinute la nivelul minim absolut contactele blocului comunitar cu reprezentanţii oficiali ruşi.

De asemenea, eurodeputaţii mai doresc ca ţările UE să prevină, să investigheze şi să urmărească penal orice eludare a sancţiunilor existente şi, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva ţărilor care încearcă să ajute Rusia să scape de sancțiunile puse deja în aplicare.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...