Lovitură pentru Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Cătălina Burghelea 03.02.2022, 10:39
Lovitură pentru Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, joi, 3 februarie, la cinci ani de închisoare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Polaris”. În primă instanță, fostul primar al Constanței primise o condamnare de nouă ani și 10 luni de închisoare. Tot o pedeapsă de cinci ani de detenţie a fost dispusă şi în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită.

Radu Mazăre, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Radu Mazăre, fostul primar al oraşului Constanţa, a fost condamnat definitiv în dosarul „Polaris”, de către ÎCCJ. Dosarul lui Radu Mazăre a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul lunii decembrie, în anul 2015.

Fostul primar al municipiului Constanţa a primit, astăzi, decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. Radu Mazăre trebuie să execute cinci ani de închisoare, pentru luare de mită şi conflict de interese în dosarul „Polaris”. Acesta se află în spatele gratiilor din mai 2019.

„1643/1/2020 – Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție şi de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Martin Eduard Stelian, Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura, Mutalâp Ghiulnihal ?i Pavel Alina împotriva sentinţei penale nr.187 din data de 3 mai 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.4453/1/2015. (…)”, se arată în decizia ÎCCJ.

Radu Mazăre ar putea scăpa din închisoare. Ce s-a întâmplat chiar azi

Ce acuzații i se aduc fostului primar al Constanței

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, fostul edil al Constanței, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, cu scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în orașul de la malul mării.

Infracțiuni comise de Mazăre, cât timp a fost la putere

În actul de sesizare a instanţei, anchetatorii au mai demonstrat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de edil şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane de lei.

„Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, susţin procurorii DNA.

De asemenea, Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2008-2014, a primit de la firma Polaris M Holding peste şapte milioane de euro mită, pentru că i-a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani.

Pedeapsa primită de Sorin Strutinsky, fostul său partener de afaceri

Radu Mazăre a primit o condamnare definitivă în dosarul Polaris, deși judecătorii au decis să îl achite pentru multe dintre infracţiunile de care era acuzat de procurorii DNA. Totuşi, pentru una dintre ele, respectiv luare de mită, fostul politician a fost trimis după gratii, la fel ca Sorin Strutinsky, fostul său partener de afaceri.

Tot astăzi, fostul deputat PSD-ist, Eduard Stelian Martin, patronul companiei Polaris, a fost achitat. Afaceristul primise la instanţa de fond o condamnare de cinci ani şi jumătate de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...