O nouă insulă a apărut pe Pământ. Unde s-a format şi ce formă ciudată are

Badea Violeta 20.08.2021, 08:54
O nouă insulă a apărut pe Pământ. Unde s-a format şi ce formă ciudată are

Pe harta lumii a ieșit la suprafață o nouă insulă! Fenomenul s-a produs după erupția unui vulcan submarin. Porțiunea de pământ are lungimea de un kilometru și se află în largul coastelor nipone, mai exact la circa 1.200 de kilometri de Tokyo.

Pământul are o nouă insulă

O nouă insulă a apărut pe Pământ în urma unei erupții vulcanice subacvatice. Aceasta se întinde pe o lungime de aproximativ un kilometru și este în formă de semilună. Suprafața se află în largul coastelor nipone, mai exact la aproximativ 1.200 de kilometri de Tokyo și destul de aproape de Iwo Jima, locul care amintește de câteva confruntări ce au avut loc în al Doilea Război Mondial.

Din păcate, experții nu îi dau foarte mari șanse de supraviețuire. Conform acestora, nouă bucată de pământ are șanse foarte mari să dispară în următorii ani. Deși nu se știe cu exactitate care va fi viitorul său, insula a primit și un nume „Niijima”, care înseamnă în traducere „insulă nouă.”

Aceasta a fost văzută pentru prima dată de ofițerii Pazei de Coastă japoneze în data de 15 august 2021, iar activitatea vulcanică ar fi început la data de 13 august. După mai multe cercetări, specialiștii au constat că insula a apărut în urma erupției vulcanului submarin Fukutoku-Okanoba. Acesta a luat naștere în anul 1904 și a fost rezultatul unei erupții de la acea vreme.

Pamantul are o noua insula
Pamantul are o noua insula

Insula Niijima, în pericol de dispariție din cauza eroziunii

De-a lungul timpului, mai multe insule au fost descoperite, dar nu au supraviețuit din cauza eroziunii. De exemplu, insulele apărute în 1904, 1914 și 1986 au fost pierdute în urma acestui fenomen. Specialiștii spun că și Insula Niijima se află în acest pericol, dar totul depinde de tipul rocilor care formează această porțiune de pământ.

Se pare că Paza de Coastă ar fi transmis deja un avertisment de navigare către navele ce tranzitează zona. Marinarii trebuie să fie foarte atenți la bombele vulcanice, dar și la erupțiile orizontale de gaze și cenușă, care pot apărea în urma interacțiunilor violente dintre lavă și apă.

De asemenea, insula ar putea avea și consecințe geopolitice, iar autoritățile ar putea să se folosească de acestea pentru a argumenta o expansiune a teritoriului. Însă, Insula Niijima se află foarte aproape de Minami-Ioto, iar existența sa nu ar aduce schimbări în ceea ce privește apele teritoriale sau zona economică exclusivă. Bineînțeles, acest lucru se poate lua în calcul cu o singură condiție: insula să rămână la suprafață.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...