O nouă înșelătorie în România, după izbucnirea războiului în Ucraina. Ce a făcut o femeie din Sibiu

Ana Anitoiu 14.03.2022, 13:51
O nouă înșelătorie în România, după izbucnirea războiului în Ucraina. Ce a făcut o femeie din Sibiu

O nouă înșelătorie a apărut în România, după izbucnirea războiului în Ucraina. O femeie din Sibiu a crezut că a găsit o nouă modalitate de a obține bunuri pentru care altfel ar fi trebuit să plătească. Însă, a fost prinsă de autorități și s-a ales cu un dosar penal.

Ce înșelătorie a apărut în România

Mai exact, femeia, în vârstă de 32 de ani, s-a dus la un centru în care existau alimente și alte bunuri destinate refugiaților. A cerut astfel de produse, pretinzând că se numără printre persoanele care au fugit din Kiev, de frica războiului ce a fost declanșat de Rusia.

Acolo, un bărbat din Sibiu i-a donat mai multe alimente și bunuri alimentare. Apoi, și-a dat seama că a fost înșelat și a mers la Poliție, duminică seara. Le-a spus oamenilor legii că o femeie necunoscută a pretins că este refugiată din Kievv, la un punct de colectare din municipiu, iar el i-a făcut o donație pe fondul acestei minciuni.

O noua inselatorie in Romania, dupa izbucnirea razboiului in Ucraina
Refugiati ucraineni in Romania. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Ce prejudiciu a fost stabilit în acest caz

Ulterior, polițiștii au identificat-o pe femeia care s-a folosit de afluxul de refugiați ucraineni în România. Oamenii legii i-au deschis un dosar penal pentru înșelăciune și au estimat un prejudiciu considerabil.

„În cauză, la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigaţii Criminale, s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, iar în urma investigaţiilor efectuate cu celeritate, poliţiştii au reuşit identificarea femeii, o sibiancă în vârstă de 32 de ani”, au transmis, luni, reprezentanţii Poliţiei Sibiu.

Prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 1.500 de lei. După ce a pretins că este refugiată din Kiev, femeia a plecat cu mai multe alimente, bunuri de igienă personală, dar și jucării și rechizite școlare ce ulterior au fost recuperate. Cercetările continuă în acest caz la nivelul Poliţiei municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Câți refugiați ucraineni sunt în România

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că pe teritoriul țării, numărul refugiaților ucraineni este, luni, 75.081. Dintre aceștia, 29.385 sunt copii. În privința minorilor, preşedintele Autorităţii Naţionale de Protecţie a Copilului, Elena Tudor, a anunțat că toți cei neînsoţiţi de un părinte sau un reprezentant legal vor fi înregistraţi.

„Copiii sunt primii pe lista de priorităţi atât în privinţa intervenţiilor autorităţilor guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât şi în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din ţară sau care au o vocaţie internaţională şi expertiză internaţională, însă din perspectiva responsabilităţii lor pe care statul român le are faţă de protecţia copilului”, a spus Dan Cărbunaru.

La rândul lui, directorul General al Crucii Roşii România, Ioan Silviu Lefter, a transmis că organizaţia la conducerea căreia se află a trimis până în prezent către Ucraina 44 de tiruri cu ajutoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...