O nouă forță nucleară se pregătește să se remarce la nivel mondial. Avertismentul dat de SUA, ar putea provoca dezechilibre

Ana Anitoiu 30.11.2022, 08:05
O nouă forță nucleară se pregătește să se remarce la nivel mondial. Avertismentul dat de SUA, ar putea provoca dezechilibre

O nouă forță nucleară se pregătește să se remarce la nivel mondial. Pentagonul a făcut acest avertisment într-un raport difuzat marţi, precizând că aceasta va ajunge să aibă 1.500 de focoase nucleare până în anul 2035, ceea ce ar putea provoca dezechilibre.

O nouă forță nucleară în lume

Conform raportului Pentagonului, arsenalul de 1.500 de focoase nucleare pe care îl va avea China până în 2035 ar putea reprezenta o sursă de instabilitate. Însă, acesta este cu mult în urma celui al Statelor Unite ale Americii şi al Rusiei, care au fiecare câteva mii de focoase nucleare.

„Departamentul Apărării estimează că stocul (chinez) de focoase nucleare operaţionale a depăşit 400. Dacă China continuă să-şi mărească stocul nuclear în acest ritm, va avea, după toate probabilităţile, un stoc de aproximativ 1.500 de focoase până în 2035.

Cu cât este mai multă proliferare, cu atât este mai îngrijorătoare, cu atât mai mult destabilizează regiunea”, a spus generalul american Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Pentagonul, decizie de ultima ora
Pentagonul

Ce pregătiri face noua forță nucleară

În afară de această creștere a forțelor nucleare, China lucrează și la creșterea celor convenționale. În acest context, Washingtonul consideră că Beijingul este principala sa provocare militară.

Beijingul lucrează, printre altele, la modernizarea rachetelor balistice care ar putea transporta aceste focoase nucleare. Conform raportului Pentagonului, China a testat 135 în 2021, mai mult decât restul lumii, dacă nu sunt luate în calcul cele lansate în conflicte militare.

În plus, forțele aeriene occidentale sunt ajunse rapid din urmă de aviația militară chineză. Înainte ca Pentagonul să transmită raportul, un înalt oficial militar a declarat că forţele aeriene chineze încearcă să facă progrese rapide pe toate fronturile, mai ales în ceea ce privește echipamentele, piloţii şi restul personalului.

Noua forță nucleară, acțiuni agresive

În cadrul raportului pe care l-a transmis, Pentagonul a subliniat că Beijingul desfăşoară acţiuni mai coercitive şi mai agresive în regiunea Indo-Pacifică, mai ales în jurul Taiwanului, o insulă revendicată de China ca parte a teritoriului său.

Tensiunile dintre China și Taiwan au fost accentuate de o vizită pe care a făcut-o pe insulă, în luna august, președintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. În urma acestui eveniment, Beijingul a efectuat cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei din anii 1990.

De atunci, tensiunile s-au diminuat. Însă, înaltul oficial militar american a subliniat că deși a scăzut în ultima perioadă, activitatea chineză în jurul Taiwanului a rămas mai crescută decât înainte şi reprezintă un motiv de îngrijorare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...