O nouă boală lovește omenirea! Cum reușește să ucidă un copil la fiecare 2 minute

Iancu Andreea 30.11.2020, 14:12
O nouă boală lovește omenirea! Cum reușește să ucidă un copil la fiecare 2 minute

În timp ce întreaga omenire se axează pe lupta cu noul coronavirus, SARS-CoV-2 nu este singurul care ia vieți. O altă boală lovește omenirea și duce chiar la moartea unui copil la fiecare 2 minute. Organizația Mondială a Sănătății a vorbit despre aceasta într-un raport recent.

Care este boala ce ucide un copil la fiecare 2 minute

Pandemia de coronavirus a afectat mai mulți cetățeni ai lumii, care nu au mai beneficiat de serviciile destinate combaterii unor boli importante. Printre acestea se numără malaria, o boală transmisă de țânțari, dar care este extrem de contagioasă pentru zona Africii subsahariene. Organizația Mondială a Sănătății și-a arătat îngrijorarea printr-un anunț emis luni.

Avertismentul OMS vorbește despre cei 400.000 de oameni, în special bebeluși, care au fost uciși de malarie anul trecut. Totodată, impactul Covid-19 asupra sistemului medical va aduce în 2020 la o creștere a numărului de îmbolnăviri de malarie. Potrivit Reuters, cel mai recent raport OMS atenționează cu privire la riscurile pe care le implică întreruperea accesului la unele servicii medicale.

Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia Covid-19 ar putea exista un număr crescut de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso, citat de mediafax.ro.

Malaria, boala provocată de mușcătura de țânțar, afectează încă o mare parte a populației globale foto - Pexels
Malaria, boala provocată de mușcătura de țânțar, afectează încă o mare parte a populației globale
foto – Pexels

Mortalitatea prin malarie, mai mare decât mortalitatea Covid

Specialiștii sunt îngrijorați cu privire la impactul malariei asupra multor cetățeni din lume. În ciuda pandemiei, aceștia sunt de părere că nu trebuie neglijată nici această boală necruțătoare, care ucide peste 400.000 de oameni anual.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Lumea globală a sănătăţii, mass-media şi politica sunt toate axate pe pandemia de Covid, şi totuşi acordăm foarte puţină atenţie unei boli care ucide încă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii, a declarat Peter Sands, director executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei.

Totodată, mortalitatea malariei este îngrijorătoare și ar putea deveni mai ridicată decât cea a Covid-19.

Este foarte probabil ca valul de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă prin Covid-19, a adăugat el.

Cu toate acestea, unele dintre țările africane cel mai afectate se străduiesc de ani buni să facă progrese încă din 2016. La nivel global, în 2019, OMS a înregistrat 229 de milioane de cazuri de malarie, iar populația globală este expusă în continuare la dezvoltarea acestei boli.

Succesul pe termen lung în atingerea unei lumi libere de malarie într-o generaţie este însă departe de a fi asigurat”, subliniază Peter Sands.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...