O nouă bancnotă în România intră în circulaţie chiar de la 1 decembrie. Va avea o valoare neaşteptată

Nicu Stan 25.11.2021, 13:40
O nouă bancnotă în România intră în circulaţie chiar de la 1 decembrie. Va avea o valoare neaşteptată

O nouă bancnotă intră în circulație în România de la 1 decembrie. Bancnota are o valoare neaşteptată. De asemenea, este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină.

O nouă bancnotă intră în circulație în România. Ce valoare are bancnota care va fi disponibilă din 1 decembrie

Banca Națională a României (BNR) pune în circulație, de la 1 decembrie 2021, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

Va fi prima bancnotă pusă în circulație din țara noastră pe care este reprezentată o personalitate feminină, respectiv Ecaterina Teodoroiu.

Noua bancnota va intra in circulatie de la 1 decembrie
Noua bancnota va intra in circulatie de la 1 decembrie

Mugur Isărescu va prezenta bancnota de 20 de lei

”Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, a anunțat BNR.

Ce dimensiuni va avea bancnota de 20 de lei

Bancnota nouă cu valoarea de 20 lei va fi imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm, iar culoarea predominantă va fi verde oliv.

Pe fața bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative, potrivit BNR: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit aceasta (1894-1917), un element floral care reprezintă un buchet de brândușe (Crocus flavus). În planul secund, în zona centrală a bancnotei este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Cum este spatele bancnotei de 20 de lei

Pe spatele bancnotei de 20 de lei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele acestuia se poate vedea o floare de crin.

”În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (…) Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presă transmis de BNR.

BNR lansează o emisiune numismatică de 30.000 de monede

De asemenea, tot din 1 decembrie 2021, BNR va lansa în circuitul numismatic copia pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Emisiunea numismatică va număra de 30.000 monede. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de BNR în anul 1881 este de 100 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Urmăriți Impact.ro și pe