O nouă amenințare sanitară, anunțată de OMS. Cum se transmite tulpina MRSA, noul motiv de îngrijorare al specialiștilor

Badea Violeta 29.06.2022, 22:24
O nouă amenințare sanitară, anunțată de OMS. Cum se transmite tulpina MRSA, noul motiv de îngrijorare al specialiștilor

După Covid-19 și variola maimuței, o nouă amenințare sanitară apare în Europa. Este vorba despre o tulpină extrem de rezistentă la antibiotice, cunoscută sub denumirea de MRSA. Prima oară a apărut la porci datorită practicilor agricole, dar acum poate trece la oameni, spun oamenii de știință. Iată cum se transmite!

Tulpina MRSA, apărută la porci, poate trece la oameni, arată un studiu

Tulpina MRSA foarte rezistentă la antibiotice, apărută la porci datorită practicilor agricole, poate trece la oameni, avertizează oamenii de știință.

Aceasta a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescătorie din Europa, probabil ca urmare a utilizării pe scară largă a antibioticelor la porci, şi este, de asemenea, o cauză din ce în ce mai frecventă în cazurile de infectare la om, conform cercetătorilor.

În ultimii ani, oamenii de știință au fost din ce în ce mai îngrijorați de rezistența la antibiotice, iar anul trecut experții au avertizat cu privire la o „pandemie ascunsă” în urma crizei COVID-19.

Un nou studiu a constatat că tulpina CC398 și-a menținut rezistența la antibiotice timp de zeci de ani la porci și alte animale și este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane, păstrând în același timp această rezistență.

„Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

„Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a spus și Murray.

Tulpina MRSA reprezinta o noua amenintare pentru europeni
Tulpina MRSA reprezinta o noua amenintare pentru europeni

MRSA, asociată cu un număr tot mai mare de infecții umane

Rezultatele studiului evidențiază amenințarea potențială pe care tulpina MRSA o reprezintă pentru sănătatea publică. Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de infecții umane, la persoane care au avut contact direct cu animale.

Utilizarea antibioticelor la animalele din Europa este mult mai redusă decât în trecut, dar cercetătorii consideră că aplicarea acestei abordări în fermele de porci, datorită unor modificări recente de strategie, este posibil să aibă un impact limitat deoarece tulpina este foarte stabilă.

„Înţelegerea emergenţei şi succesului CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică”, a declarat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge, autoarea principală a lucrării.

Intensificarea agriculturii, combinată cu niveluri ridicate de utilizare a antibioticelor la animale, a condus la preocupări deosebite cu privire la animalele ca rezervoare de infecții umane rezistente la antibiotice. Mai mult de 1,2 milioane de persoane au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019, potrivit unui studiu recent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...