O nouă alertă meteo. Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în aproape toată ţara. Când revine vremea frumoasă

Cristian Cojocaru 12.06.2021, 12:37
O nouă alertă meteo. Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în aproape toată ţara. Când revine vremea frumoasă

Meteorologii au emis o nouă alertă meteo pentru acest weekend. Instabilitatea atmosferică va aduce românilor grindină și ploi torențiale în mare parte a teritoriului.

Alertă meteo de cod galben

ANM a emis o alertă de cod galben pentru data de 12 iunie, în intervalul 11:00 – 21:00. Instablitatea atmosferică temporar accentuată va afecta în mare parte teritoriul țării. Astfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, zonele de deal și cele muntoase, în Oltenia, Munteania, Dobrogea, precum și în mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, vremea va prezenta averse de ploi torențiale.

Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitatea de apă va depăși local 25-30 l/mp, iar izolat, acestea vor arăta valori de 40 l/mp. Manifestările de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și interval emai scurte de timp.

Începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, cu ora 2:00, raza codului galben va fi restrânsă, rămânând valabil doar în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

alertă meteo
Astazi si maine sunt asteptate ploi torentiale in mare parte a teritoriului

Cum va fi vremea în ziua de duminică

Pentru data de 13 iunie, duminică, meteorologii nu vin cu vești mai bune. Astfel, în intervalul orar 02:00 – 10:00, instabilitatea atmosferică va continua să fie prezentă, iar temporar accentuată. În intervalul menționat, în zonele Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei precum și în jumătatea nordică a Moldovei și zonele montane, sunt așteptate averse.

Acestea vor fi însemnate cantitativ, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea un caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, nivelul cantităților de apă se va situa local în jurul a 25-30 l/mp, iar izolat, 35-40 l/mp. În cel de-al doilea interval orar, 10:00-23:00, fenomenele vizate vor prezenta manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.

Astfel, în acest interval, cele mai afectate zone vor fi jumătatea de este a țării precum și local la munte, unde vor fi prezente aversele însemnate cantitativ. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, precum și izolat, va fi grindină. Ploile vor avea un caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-20 de l/mp , în timp ce pe arii restrânse, valorile pluviometrice vor arăta 25-50 de l/mp. Așadar, în cazul în care vă pregătiți de o plimbare la munte sau la mare, nu uitați să luați și o umbrelă.

Urmăriți Impact.ro și pe