O mutaţie a covid-19 îi îngrijorează pe specialişti. De ce e diferită Delta Plus

Stan Filon 19.10.2021, 19:48
O mutaţie a covid-19 îi îngrijorează pe specialişti. De ce e diferită Delta Plus

O nouă mutaţie a virusului covid-19 îi îngrijorează pe specialiştii din Marea Britanie, după ce se pare că aceasta se face vinovată pentru creșterea numărului de persoane decedate de coronavirus, în ultimele șase săptămâni. Vorbim despre Delta Plus!

Mutaţia variantei Delta a covid-19 care îi îngrijorează pe specialişti

O nouă variantă a covid-19, Delta Plus, a ridicat semne de întrebare specialiștilor din Marea Britanie. Fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, Scott Gottlieb, a solicitat ”cercetări urgente” privind  mutația variantei Delta, cunoscută sub numele de Delta Plus, după creșterea numărului de noi îmbolnăviri din Marea Britanie, relatează Bloomberg.

”Avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă această variantă delta plus este mai transmisibilă, are o evaziune imunitară parțială. Nu există niciun indiciu clar că este considerabil mai transmisibil, dar ar trebui să lucrăm pentru a caracteriza mai rapid aceste variante și alte noi variante. Avem instrumentele necesare”, a scris Scott Gottlieb, pe Twitter.

Mutatia variantei Delta a covid-19 care ii ingrijoreaza pe specialisti
Mutatia variantei Delta a covid-19 care ii ingrijoreaza pe specialisti

Numărul de decese a crescut în ultima perioadă în Marea Britanie

Comentariile lui Gottlieb vin în contextul în care Marea Britanie a raportat duminică cel mai mare salt zilnic de cazuri noi de la jumătatea lunii iulie, perioadă în care premierul Boris Johnson a sărbătorit așa-zisa ”Zi a Libertății”, când au fost eliminate majoritatea restricțiilor legate de Covid.

Decesele săptămânale cauzate de acest virus au depășit 800 în fiecare din ultimele șase săptămâni, mai multe decât în alte țări din Europa de Vest, potrivit analizelor Bloomberg. Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat aproape 140.000 de decese legate de COVID.

Cercetătorii spun că tulpina delta plus include mutația K417N, cea care a alimentat îngrijorarea medicilor și cercetătorilor, deoarece aceasta este găzduită și de varianta beta care este asociată cu un risc crescut de reinfectare a pacienților. Cercetătorii britanici au declarat la sfârșitul lunii iunie că nu există încă dovezi care să sugereze că mutația suplimentară este mai îngrijorătoare, dar urmează să fie extinse cercetările.

O lucrare științifică pubicată în Germania la începutul lunii octombrie spune că deși atât Delta cât și Delta Plus infectează celulele pulmonare mai eficient decât tulpina originală a coronavirusului, Delta Plus nu pare să fie semnificativ mai periculoasă decât Delta.